Translate

неделя, 19 декември 2021 г.

Журналистът на bTV Мария Цънцарова спечели голямата награда „Валя Крушкина – журналистика за хората “ 2021

Операторите Иван Филчев и Борис Пинтев също получиха професионално признание

 

 

Топ разследващият журналист и водещ на неделното издание на „Тази събота и неделя“ Мария Цънцарова
бе отличена с голямата награда на един от най-престижните журналистически конкурси у нас - „Валя Крушкина – журналистика за хората “ 2021. Тя заслужи най-високото признание на журито сред 130 материала на 66 журналисти за поредицата си от разследвания 
„Дарения между парите и надеждата" за дарителската платформа HelpKarma. 

Сред отличените тази година бяха и двама видео-журналисти на bTV – Иван Филчев за филма „Войната за свещената земя“ и Борис Пинтев  за филма „Плочата на Битоля“, които получиха грамоти за 2-ро и 3-то място в категорията „Снимащ журналист“.

В края на 2020г. поредицата от материали на Мария Цънцарова „Дарения между парите и надеждата" повдигна сериозни въпроси и разобличи редица нередности около разпределението на средствата и дейността на платформата за събиране на дарения HelpKarma. Материалите й, излъчени в bTV Репортерите, предизвикаха не само силен обществен отзвук, но и редица проверки от отговорните институции. Вижте още за хода на разследването година по-късно.

Голямата награда на Фонд „Валя Крушкина“ за качествена журналистика е втора за Мария Цънцарова и идва само два месеца след като водещата бе отличена за „Жена на годината“ в друг престижен конкурс: Приемам наградата „Валя Крушкина“ като една от най-ценните, които през последните години отличават журналистическата работа. На първо място, защото в журито са едни от най-уважаваните наши колеги. От друга страна, за мен е чест да бъда част от общността на журналистите, които са носители на наградата през годините“, сподели Мария след получаването на наградата си.

Мария Цънцарова е част от екипа на bTV от 2013. Името й се нарежда сред най-добрите разследващи и политически журналисти у нас. През годините се наложи като силен водещ на актуални предавания в ефира на bTV и открои таланта си като автор и водещ на поредицата "На 180 градуса" в предаването "120 минути". Носител е на множество отличия, сред които награда от фондация „Радостина Константинова” /2013/, отличие от фонд „Валя Крушкина” /2014/, приза на НБУ „Журналист на годината” /2014/, награда за телевизионна журналистика "Свети Влас" /2020/, признанието от СБЖ за най-добър "Млад журналист" /2020/, както и отличието „Журналист на годината“ на БХК /2020/. В тежката за целия свят 2020 година екипът на bTV Новините също избра за "Репортер на годината" Мария Цънцарова в традиционния си конкурс.

От настоящия есенен телевизионен сезон Мария Цънцарова е в нова роля - като една от водещите на неделното издание на „Тази събота и неделя“.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар