Translate

вторник, 21 декември 2021 г.

Министър Сербезова връчи почетен плакет на проф. Слънчева по повод 40 години от началото на специализираните интензивни грижи за недоносените деца в СБАЛАГ “Майчин дом”

 

 

„Когато говоря за недоносени деца, се вълнувам изключително много, тъй като един от Вашите пациенти преди 23 години бе моята дъщеря, която сега е пети курс медицина. Още тогава си казах, че напълно отговаряте на фамилията си и усетих как отдадено работите“, заяви на проф. Боряна Слънчева здравният министър проф. Асена Сербезова в началото на церемонията по отбелязване на 40 години от полагането на специализирани грижи за недоносени деца. „Щастлива съм, че виждам коренна промяна в материалната база, а в същото време усещам същата отдаденост, която спаси моето дете през 1998г.“, каза още проф. Сербезова. Министър Сербезова връчи плакет на проф. Слънчева с „огромна благодарност, че превръщате сълзите от притеснение в сълзи от радост“, и пожела „тази отдаденост да се постига във всички области на медицината в България“.

На церемонията изпълнителният директор на СБАЛАГ „Майчин дом“ проф. Иван Костов, дмн, поднесе плакети за специалния принос към грижите за недоносените деца и изказа благодарност за подкрепата на Министерство на здравеопазването в лицето на проф. Асена Сербезова и на Дарина Владова, Съветник на Президента на Рупеблика България за “Българската Коледа” и изказа задоволство, че точно днес - на ИГнажден, в болницата идват толкова отдадени на каузата за спасяването на най-ценния капитал на България - децата. 

Проф. Боряна Слънчева заяви, че приема наградата от името на целия колектив. „Действително 40 години са много време, знам как започнахме и какво правим в момента. Грижата не става изведнъж, изгради се страхотен екип от хора, които са отдадени на работата си и са готови да направят всичко възможно децата да се чувстват добре“, коментира проф. Слънчева. Проф. Слънчева благодари за връчената награда, но подчерта, че най-важен е колективът, за да функционира една толкова голям екип. “Освен колеги на моята възраст, които са с много опит, има и много млади колеги, специализанти, които са ентусиасти и работят много. Така че, опитът и ентусиазмът правят така, че да се грижим за нашите деца по най-добрия начин.”, обобщи дейността на Клиниката проф. Слънчева. Тя подчерта, че екипът на клиниката не само въвежда иновативни методи за диагностика и за дихателно подпомагане на недоносените деца, но и обучава колегите си от цялата страна. „Което е изключително важно, защото знаем, че една птичка пролет не прави“, посочи специалистката.

От своя страна директорът на „Майчин дом“ проф. Иван Костов заяви, че проф. Слънчева е „символ на болницата“ и изказа специални благодарности към нея за работата ѝ с малките пациенти. Той специално отбеляза и ролята на „Българската Коледа“ за добрите грижи за недоносените деца, като припомни, че най-често необходимата нова апаратура се осигурява именно благодарение на инициативата. Проф. Костов също благодари и на здравното ведомство, което по думите му винаги е било до екипа на болницата в грижите му за недоносените деца. „През тази клиника е оказана помощ на десетки хиляди деца, минали през интензивното отделение, десетки хиляди деца са минали през ръцете на проф. Слънчева и аз съм горд, че съм бил тук специализант, сега съм директор на тази болница и продължаваме да работим“, заключи проф. Костов.

В България преждевременните раждания годишно са около 6000. На национално ниво делът им е малко над 10% от всички раждания, колкото е и средното равнище за Европа. В най-голямото интензивно отделение в България към Клиника по неонатология на СБАЛАГ “Майчин дом” процентът на преждевременните раждания е и най-висок спрямо общата бройка раждания – 17% - 18%. В болницата традиционно се концентрират най-тежките случаи от цялата страна. Но тук е съсредоточена и най-

високата медицинска неонатологична експертиза, леглова база – 45  легла, високотехнологично оборудване по най-последни световни стандарти. Спасеното бебе, с най-ниско тегло, в Клиниката по неонатологгия на СБАЛАГ "Майчин дом"е с тегло едва 450 грама.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар