Translate

четвъртък, 9 декември 2021 г.

Феноменът „често боледуващо дете” и възможностите на хомеопатията за профилактика и лечение

 

 

През есенно-зимния сезон най-честите причини за консултация с лекар при децата са повтарящите се
инфекции на УНГ и дихателната система. В ежедневната практика широко се използва терминът „често боледуващо дете“/ЧБД/. Смята се, че здравото дете боледува 6-7 пъти годишно от инфекции на горните дихателни пътища, а ако посещава детско заведение или има брат или сестра, които посещават такова, броят се увеличава на 10 и повече инфекции. Тези инфекции са предимно вирусни, преминават бързо и в случаите на бактериална етиология се повлияват добре от антибиотично лечение. Детето може да боледува не само често, но и продължително /повече от 10-14 дни при едно остро респираторно заболяване/. Децата, които боледуват продължително, също се отнасят към категорията на често боледуващите.

-Обикновено родителите се обръщат към лекар хомеопат, когато детето за пореден път е болно. Хрема, кашлица, болки в гърлото, възпалена трета сливица, болки в ухото са сред най-честите оплаквания. При изявени симптоми хомеопатичните лекарства имат бърз ефект, без никакви странични ефекти. В изготвянето на индивидуална схема за профилактика или лечение  се включват медикаменти, които да съответстват на „слабите места“ при всяко конкретно дете, но тази схема задължително трябва да се назначи от хомеопат, който е лекар, коментира д-р Зорка Угринова, специалист по обща медицина и клинична хомеопатия и преподавател към Европейската школа по клинична хомеопатия.

Тя подчертава, че в хомеопатията съществуват медикаменти, които са подходящи за специфичните нужди на всеки детски организъм. За профилактика на ЧБД в своята практика препоръчва по 10 гранули седмично през периода октомври-март на препарати, съобразени с индивидуалните особености на всяко дете. При по-слабички, злояди, често боледуващи деца, склонни към УНГ и дихателни инфекции е подходящ Silicea 15 СН. При деца, често боледуващи от УНГ-възпаления, различни алергии и бронхити, които се редуват в неправилен ритъм, предимно в зимния сезон тя предписва Tuberculinum 15 СН. При малчуганите с увеличена трета сливица, склонни към дихателни инфекции за профилактика е подходящ Calcarea phosphorica 15 СН.

Когато става въпрос за лечение д-р Угринова отбелязва, че освен монопрепаратите, които лекарите хомеопати добре познават, съществуват и т. нар. специалитети, които съдържат комбинация от активни вещества и се продават в аптечната мрежа без рецепта.

-При хрема често предписвам Коризалия на унидози. Съставът на този хомеопатичен специалитет е подходящ за всяка хрема и е лесен за приемане, като от скоро вече е наличен освен като капки за нос и на таблетки. При изявена кашлица започвам със Стодал покет, който съдържа осем активни вещества, подходящи и при суха и при влажна кашлица, допълва тя.

При лечението, хомеопатията също има своето място, но не трябва да се подхожда със самолечение и лекар трябва да предпише точния препарат, правилната дозировка и схема за прием. Когато най-често детето е с болки и възпаление на ушите се предписва  Aviare 15CH, при по-упорити и трудно отзвучаващи кашлици – Poumon histamine 30CH и Sulfur iodatum 15СН. Има деца, при които промяната на времето също „ги разболява“ – Dulcamara 9 СН /за чувствителност към влага и студ/ и др.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар