Translate

четвъртък, 9 декември 2021 г.

Спад в обявите за работа с близо 6% през ноември

На годишна база обаче се наблюдава двуцифрен и трицифрен ръст на предложенията за всеки сектор 

 

 

През ноември броят на обявите за работа продължи да намалява, като спрямо октомври той е с 5,9% по-
малко, става ясно от ежемесечния анализ на динамиката на пазара на труда у нас на HR компания и кариерен сайт JobTiger. Общият брой на предложенията в сайтовете за работа в страната през ноември е бил малко над 40 000, като в сравнение с ноември 2020 г. те са с цели 86% повече. 

Тенденцията на спад се наблюдава в почти всички сектори, като ръст може да се отчете единствено в секторите „Счетоводство, одит, финанси“ /8%/ и „ИТ“ /1%/. 

В другите отрасли броят на обявите е намалял, както следва: „Здравеопазване и фармация“ /-0,4%/, „Маркетинг и реклама“ /-1%/, „Административни и обслужващи дейности“ /-3%/, „Производство“ /-6%/, „Хотелиерство и ресторантьорство“ /-7%/, „Търговия и продажби“ /-8%/, „Строителство“ /-12%/ и „Логистика и транспорт“ /-12%/.

Спрямо ноември 2020 г. обаче картината е доста по-различна: извършените анализи от екипа на HR компания и кариерен сайт JobTiger показват двуцифрен и дори трицифрен ръст на обявите за работа във всеки един от секторите. Припомняме, че през този период през 2020г. отчетохме едно от най-ниските нива на публикувани обяви от началото на пандемията, задминати единствено от тези през март 2020г.

Макар че през последните 6 месеца има лек, но постоянен спад на обявите в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“, броят им спрямо ноември миналата година е с цели 249% по-висок.

Трицифрен, спрямо 2020г., е и ръстът на предложенията в секторите „ИТ“ /126%/, „Счетоводство, одит, финанси“ /115%/ и „Административни и обслужващи дейности“ /109%/.

Годишният ръст на обявите в останалите сектори е: „Търговия и продажби“ /92%/, „Маркетинг и реклама /81%/, „Производство“ /72%/, „Логистика и транспорт“ /65%/, „Здравеопазване и фармация“ /56%/ и „Строителство /52%/.

При дяловото разпределение на обявите за работа водещ е все още секторът „Търговия и продажби“ с 21%. Делът на сектора „ИТ“ продължава да нараства и през ноември броят на предложенията в него е 19% от общия брой обяви в страната. На трето място е „Производство“ с 15%, следван от „Административни и обслужващи дейности“ /11%/, „Хотелиерство и ресторантьорство“ /9%/ и „Логистика и транспорт“ /8%/.

За пръв път броят на обявите в сектора „Счетоводство, одит, финанси“ /5%/ надвишава този в сектор „Строителство“ /4,8%/ и така те си разменят осмото и девето място в дяловото разпределение. Последни в него продължават да бъдат секторите „Здравеопазване и фармация“ /4%/, „Маркетинг и реклама“ /3%/ и „Изкуство“ /1%/.

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са нараснали с 3% спрямо месец октомври. Техният дял спрямо общия брой обяви е 14,8% или 1 на всеки 7 обяви вече ни предоставя възможност за работа от разстояние. 

Най-многобройни са тези предложения в сектора „ИТ“ /67%/, работа от вкъщи се предлага и в сферата на „Административни и обслужващи дейности“ /14%/ и секторите на аутсорсинг /BPO/ индустрията /13%/ и „Търговия и продажби“ /5%/. 

През октомври споменахме за появата на зеления сертификат /удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване/, като изискване в някои обяви за работа.

Въпреки че през ноември техният брой е нараснал, те все още са едва 0,4% от всички предложения в страната. Обявите, в които присъства това изискване, са предимно в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Обслужващи дейности“ и „Търговия и продажби“. 

Половината от всички предложения в страната са съсредоточени в столицата, като заедно с тези в

останалите водещи областни градове представляват 75% от всички обяви. Предложенията се разпределят, както следва: София /50%/, Пловдив /10%/, Варна /7%/, Бургас /3%/, Русе /3%/ и Стара Загора /2%/. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар