Translate

вторник, 16 ноември 2021 г.

Елена Розберг, Ива Дойчинова и Евелина Павлова - посланици на кампанията „Поеми контрол над диабета“

 

 

На 14 ноември светът отбеляза Световния ден за борба с диабета. Погледите на всички през последните две години са насочени към ковид пандемията и хроничните заболявания сякаш остават незабелязани. Захарният диабет /ЗД/ е едно от най-значимите социални незаразни заболявания  - световен проблем с нарастваща честота и огромни разходи. Последните данни на Международната диабетна асоциация сочат - броят на възрастните пациенти с диабет в света е 537 мил. души, като у нас те са над 450 000. В тази връзка за десета поредна година фармацевтичната компания Sanofi България организира образователна кампания за необходимостта от редовни прегледи и изследвания на кръвната захар за поддържане на добър гликемичен контрол.

Посланици на тазгодишната инициатива "Поеми контрол над диабета" са три дами с изключително богат журналистически опит и със сърца отворени към социално значими каузи - Евелина Павлова, Елена Розберг и Ива Дойчинова. За да могат посланията по тази сериозна тема да достигнат до по-широка аудитория и на достъпен език, всяка от тях е подготвила по едно видео интервю с интересен събеседник, което показва, че диабетът не е присъда и контролът над заболяването зависи от всеки от нас. Скоро на Facebook страницата Твоята Доза Здраве ще може да чуете разказите затова как се живее с диабет на известния български шоколадиер Chef Ради Стамболов, поетесата на любовна лирика Маргарита Петрова и диетологът, който ежедневно консултира пациенти с това заболяване, д-р Мария Николова.

„Днес говорим само за ковид пандемията и забравяме до колко страшни последици води диабета, когато не е на време диагностициран и правилно лекуван. У нас над 450 хиляди българи имат диабет, като близо една трета от тях не знаят, че са болни. С подкрепата ми за кампанията „Поеми контрол над диабета“ искам да припомня на хората, че е нужно веднъж годишно да изследват своята кръвна захар.“, коментира Павлова.

„Всеки 10-ти човек по света има диабет. Всяко семейство е засегнато от болестта. Това е тема, по която трябва да се говори повече и затова аз безусловно подкрепям каузата на кампанията „Поеми контрол над диабета“ и призовавам хората да се изследват всяка година, за да установят навреме заболяването и да предотвратят усложненията.“, допълва Розберг.

„Освен големия брой хора с диабет, още по-страшното, е че всеки втори диагностициран не постига препоръчителните нива на кръвна захар, което може да доведе до сериозни здравни усложнения. Това важи особено силно при настоящата ковид пандемия и не еднократно специалистите подчертават, че именно хората с диабет са по-застрашени от тежка протичане на заболяването, когато диабетът им не е под контрол.“, споделя Дойчинова.

Първи симптоми на ЗД:

Ранното диагностициране и навременното лечение на заболяването ограничават тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на ЗД. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични за всеки от  двата типа диабет. При ЗД тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини, предимно в областта на корема. Симптоми на заболяването могат да бъдат и непрекъснатата умора, трудно заздравяващите рани, и гениталните инфекции. Заболяването ЗД тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар