Translate

петък, 18 юни 2021 г.

Академията за мода с дългоочакван ревю-спектакъл

Български модни къщи, носители на „Златна игла” и талантливи млади дизайнери показаха свои произведения на „БГ модна икона 2021“

             

 

По време на дванадесетото издание на годишните награди за най-стилни и успешни българи „БГ модна икона 2021" се състоя бляскав ревю-спектакъл на Академията за мода. Непосредствено преди официалната церемония, специално за гостите на събитието, актуални колекции представиха утвърдени модни къщи и носители на приза „Златна игла” през годините. Свои произведения показаха и талантливи млади дизайнери – студенти на проф. Любомир Стойков от Национална художествена академия, специалност „Мода”.          

Ревю-спектакълът беше открит от трикратната носителка на Златна игла Албена Александрова по случай 30 годишнината на Рошавата гарга. Ретроспективното връщане в годините на емблематични аутфити на
бранда доказаха актуалността на дизайна и модната му линия и в наши дни. Начало на представянето на ексклузивната колекцията даде самата дизайнерка, която още от основаването на марката е и нейно лице. И така 30 години и над 130 арт креации, модни ревюта и фешън спектакли по-късно в Холандия, Франция, Русия и Америка,
Рошавата гарга отпразнува своя юбилей именно в България по време на най-утвърдените модни награди в страната.

Модна къща „Бандерол“ с дизайнери Деси и Никола Карадамянови представиха единствената мъжка линия в ревю-спектакъла. Провокативната колекция “Dark Shadows” включва бутикови дамски рокли и официални спортно-елегантни мъжки костюми в различни цветови комбинации и палитра от десени и материи. Преобладаващи в предложенията за дамите са черните пищни поли и обемни волани, украсени с дантела, кристали, мъниста, естествени пера от Марабу. Силуетите на роклите са разнообразни и включват А-линия, русалка, 2 в 1 линии и др. При мъжете цветовите комбинации правят визията съвременна и модерна, като в основата на концепцията са комфортът и удобството. Костюмите са съчетани с аксесоари за акцент и отличаваща се визия. Материите в колекцията са естествени с минимално съдържание на еластан за повече възможности за движение и динамика.

Носителката на Златна игла за Най-добър млад дизайнер Радослава Лазарова показа избрани рокли от най-новата си булчинска колекция “Impressions”. Предложенията на модна къща „Блинк“ са със закачливи мотиви, интересни съчетания на материи, силуети и цветове. За тях е характерно наслагването на материи и комбинации като тази на плътен жакард и нежна копринена органза. Цветовата гама на колекцията включва слонова кост, екрю, капучино, телесно, пепел от рози и пудра. Красивите пепелни цветове и телесните нюанси са както в детайлите и декорацията, така и в цялостната визия на роклите. Пастелните тонове дават възможност да изпъкнат изящните детайли, а нюансирането присъства както в материите, така и в декорацията. Дизайнерката Радослава Лазарова залага на различни комбинации от авторска дантела с 3D мотиви, ръчно инкрустирани кристали, мъниста, пера и ръчни солирани детайли. Роклите са истински букет от разнообразни силуети – едно от бижутата в колекцията е рокля 2 в 1, комбинация между силует „русалка“ и „принцеса“.


И този път дизайнерката Аксел Харди не изневери на основната си идея за екологична и етична мода,
като представи нова тъкан биоразградим текстил – плат от коноп, който е основната материя за целия сезон пролет/лято на бранда. Обработен до невероятна лекота и мекота с охлаждащ ефект, прави аутфитите от колекция
True Hemp” изключително подходящи за горещите летни дни. В линията, на която гостите станаха свидетели присъстват и останалите любими материи на дизайнерката – лен, естествена коприна и вискоза.  Основният базов цвят в новите предложения на марката е екрю – цветът на лятото, и естествен натурален оттенък след обработката на материите. Останалите аутфити са издържани в гами, създадени ръчно от Аксел Харди по две технологии – батик и допълнителни абстрактни ефекти, в двата най-актуални цвята на сезона – жълто и кафяво. Колекция “True Hemp” включва трансформиращи се рокли, многофункционални блузи, поли и панталони.

Собственичката на модния бранд “Wolf Walley” Милена Петрова направи дебютното си участие в събитие на Академията за мода с колекция “Selfi by Marinela”. Една много елегантна и в същото време дръзка линия, вдъхновена от изключително специална за дизайнерката дама. Маринела – Жена с главно „Ж“, муза и пример за поведение и стил.  Точно към такива дами са насочени и предложенията на марката – нежни и елегантни, но носещи у себе си щипка дързост и характер. Богата на форми и силуети, колекция “Selfi by Marinela” включва различни дължини и цветове сатенени рокли, актуални за сезона, закачливи поли, бюстиета и др., декорирани с интересни бродерии, пайети, пера и флорални елементи. Специално за събитието в модната презентацията участва и Марина Цветанова – лице на “Wolf Walley”.

Ексклузивно за ревю-спектакъла на наградите БГ модна икона 2021, дизайнерката покорила модните подиуми в Милано и Казахстан – Таня Ян, представи част от най-новата си колекция "Be Timeless". Линията е вдъхновена от класическия силует през погледа на съвременната модерна жена. Всеки сет е метаморфоза и може да бъде превърнат от всекидневно облекло в изключителен вечерен тоалет, в комбинация с подходящите бижута. Материите, които присъстват в “Be Timesless” също носят послание за непреходност – букле, деним и плетива. Колекцията е насочена към модерната, активна жена, която знае как да подчертае стила, блясъка и красотата си.

Ревю-спектакълът преди церемонията беше закрит от модния бранд „Алегра с дизайнер Радостина

Илиева. Специално за гостите на събитието марката представи предварителната си сватбена колекция за 2022 г. "Adorable white", която включва разнообразни стилове рокли за модерни, класически, романтични и смели булки. Присъстват силуети, вариращи от традиционни аутфити в стил принцеса, до елегантни разновидности на линии русалка, всички изработени от красива коприна, тюл и френска дантела. Колекцията е издържана в нежни, фини цветове, които могат да бъдат адаптирани към всяка сватбена гама.

По един тоалет, тематично подбран за събитието, показаха и носителите на приза „Златна игла” през годините: Евгения Живкова, Невена Николова, Николай Божилов, Теодора Спасова, Мариела Гемишева, Йорданка Чернаева, Диляна Матеева, Милка Александрова-Бучи и Ина Асса. По покана на проф. Любомир Стойков със свои произведения в ревю-спектакъла участваха негови студенти по мода от Националната художествена академия: Стамена Константинова, Иванина Иванова, Ния Топалова, Сю Иян, Рая Виктор и Нели Диянова.

Водеща на „БГ модна икона 2021“ беше чаровната актриса Марина Кискинова, която беше облечена в рокля на дизайнерката Радостина Илиева по време на събитието. Подготовката и хореографията на ревю-спектакъла бяха поверени на Боян Караиванов. За грима на манекените и водещата се погрижи екип на MAC Cosmetics, а прическите бяха дело на салони за красота V & A Glamour. На финала на събитието гостите се насладиха на вкусните изкушения на сладкарници „Неделя".


 


 

Снимки:

1. Албена Александрова и проф. Стойков на финала на ревюто с манекените, представили колекцията на „Рошавата гарга“.

2. Деси и Никола Карадамянови на финала на ревюто с манекените, представили колекция “Dark Shadows”.

3. Радослава Лазарова на финала на ревюто с манекените, представили колекция “Impressions”.

4. Аксел Харди на финала на ревюто с манекените, представили колекция “True Hemp”.

5. Таня Ян на финала на ревюто с манекените, представили колекция “Be Timeless”.

6. Радостина Илиева на финала на ревюто с манекените, представили предварителна колекция за 2022 г. “Adorable White”.

7. Чаровната водеща на събитието – актрисата Марина Кискинова, облечена в рокля на модния бранд „Алегра“.

 

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар