Translate

петък, 18 юни 2021 г.

Харта обединява лекари и пациенти за по-добър контрол на артериалната хипертония и повече здраве

 

Целта е да се мотивират медицинските специалисти, пациентите и професионалните организации, за да
се предприемат целенасочени действия за контрол на високото кръвно налягане сред населението у нас. Инициативата е на експертен съвет от изявени лекари в областта на хипертонията, членове на Българската лига по хипертония /БЛХ/, като проф. Арман Подстаджиян /председател на експертния съвет и на професионалната организация/, проф. Снежана Тишева, проф. Иван Груев и др.

В Хартата се предлагат разумни идеи за навременна, ранна диагностика и лечение.Тя ще бъде подкрепена от поредица инициативи, информационни и обучителни кампании за придържане към добрите и доказани терапии за лечение на хипертония, както при лекуваните пациенти, така и при пациенти с недоказана хипертония.

От изнесените от експертите данни става ясно, че страната ни заема челни позиции по сърдечно-съдови /ССЗ/ и мозъчно-съдови заболявания /МСЗ/ като последица от недиагностицирана и недостатъчно прецизно лекувана хипертония.

Около 45% от хипертониците у нас постигат контрол, което е резултат на правилни предписания, продължително лечение и на самодисциплината отстрана на пациентите, поясни проф .Постаджиян. Близо половината от диагностицираните обаче системно не проследяват кръвното си налягане, поради липса на двустранна комуникация, дисциплина и отговорност. 

А това води неминуемо до повишен риск от ССЗ.С други думи контролът на артериалната хипертония е от съществено значение за превенция на риска от усложнения на сърдечно-съдовите заболявания - инсулт 22% и миокарден инфаркт - 15 %. Съществен фактор за неефективността на терапията е увеличаването на броя на таблетките в терапевтичния режим. Статистиката показва, че при наличието на една доза, редовният прием е 55.3 %, докато при две хапчета спада на 40.4 %, а при 3 намалява на 32.6 %.

Информираността на пациентите /още от най-ранна детска възраст/, скрининга, ранната диагностика, адекватното лечение и не на последно място обучението на медицинските специалисти са начините за справяне със  стряскащата статистика.

Специалистите отправиха призив  към лекарското съсловие да се стопира инерцията в лечението на артериалното налягане и да се контролира стриктно и по-често терапията, за да се избегне неефективност при някои пациенти, при които се налага по-навременна промяна в нея в рамките на 2 години. Според тях най-ефективна е комбинираната терапия от ниско-дозирани медикаменти за по-добри резултати, но същевременно  правилното лечение зависи и от други фактори като, повишен неврогенен отговор, стрес, солевата чувствителност, съдовата структура и склонността към ремоделиране на съдовете и промяна на артериалната скованост, инсулиновата резистентност, както и диетичния режим.

Проф. Груев подчерта, че лечението с медикаменти с фиксирани дозови комбинации намалява затруднението на пациента и понижават риска от непридържане към терапията с 24 – 26%, а с 63 - 73% се повишава придържане към терапията. Подобен тип медикамент от своя страна намаляване риска от мозъчен инсулт с 34% при близо до 10 % придържане,  от миокарден инфаркт с 27%, от сърдечна недостатъчно с 31% , а от бъбречно страдание - с 37%.

Според проф. Тишева контролът на артериалната хипертония в България ще достигне до още по-добри нива, благодарение на съзнанието на младите хора, които са склонни да реагират навреме и да търсят повече информация за лечението си. А контролираните хипертоници не бива да разчитат на един вид лечение в продължителен период от време. Необходимо е да посещават лекаря си регулярно, за да се прецизира или променя терапията своевременно според състоянието на пациента.

Спазването на добрите практики са една от основните цели на Хартата. Каузата е вдъхновена от May Measurement month, която традиционно се провежда през месец май, обявен от европейското дружество по хипертония за по-добър контрол на кръвното налягане. Образоването, както на лекарите, така и на пациентите, двустранната комуникация между тях, назначената терапия, мониторирането и обратната връзка чрез електронни средства са едни от добрите активности, които са основни в работата с лекарската и пациентската общност. Защото придържането към терапията, спазването на подходящи хранителни режими и балансиран начин на живот имат не само здравословна, но и икономическа полза за пациентите.

--------------------

Придържане към лечението

 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар