Translate

понеделник, 25 януари 2021 г.

Камера излъчва на живо от гнездо на белоглави лешояди в Източните Родопи

 

 

Камера в гнездо на белоглави лешояди в Източните Родопи  разкрива на живо интересни и вълнуващи детайли от живота на редките птици. Една двойка вече припозна гнездовата ниша с монтираното устройство и през последните няколко дни активно строи гнездо за предстоящия гнездови сезон.

Камерата позволява да се наблюдава в реално време живота на тези редки птици. Освен това технологията предоставя ценна информация за поведението им при отглеждане на малките и хранителните навици, което ще помогнат за по-доброто опазване на вида. Оборудването е маскирано с естествени материали, така че да не привлича вниманието на белоглавите лешояди и да не пречи на размножаването им. Камерата бе поставена в преди няколко седмици от eкип от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и фондация По-диви Родопи.

Зимата е интересно време за любителите на тези птици и любопитните, които искат да надникнат в тайнствения живот на белоглавите лешояди. През това време  величествените птици си избират ниша в скалите, където да загнездят. Гнездото се строи бързо основно от сухи треви и малко клечки. Благодарение на камерата екипът ни видя как нашата двойка  го „обзаведе“ само за няколко дни. В края на януари и началото на февруари повечето белоглави лешояди снасят единственото си яйце, за което двамата родители неуморно ще се грижат в следващите 2 месеца когато ще се излюпи новия живот.

Лешоядите се славят като грижовни родители. Двамата партньори се сменят при мътенето на яйцето и отглеждането на малкото. Надяваме се, че ще можем да се докоснем до тези интимни моменти от живота на лешоядите през следващите месеци. Вече всеки може да следи какво се случва в гнездовата ниша и заедно да очакваме първите обитатели. Може да следите на живо канала ни в Youtube.

Камерата в гнездовата ниша е монтирана с разрешение на Министерството на околната среда и водите и по време на поставянето й бяха взети всички необходими мерки и не бе допуснато безпокойство на вида. Бяха спазени и всички забрани на защитената територия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар