Translate

петък, 5 юни 2020 г.

5 юни – Световен ден на околната среда

Как да намалим сметката си за ток, за да ограничим вредните емисии и да намалим разходите си след пандемията?

Въпреки че животът ни малко по малко се връща към нормалното, много от нас ще продължат да прекарват по-голямата част от времето си у дома. А повече време вкъщи, означава повече консумация на електричество и респективно по-високи сметки. С някои полезни инструменти и тяхното разумно ползване, можете да спестите много от сметката, а и да помогнете на природата.
Един от ефектите на коронавируса и карантината в България, а и по света, е увеличаване в сметките за ток. Хората отчитат между 10 и 15% по-високи сметки за периода март-май. Доставчиците на електроенергия в страната коментират, че освен повечето прекарано време у дома, причина за повишените сметки е и късното приключване на студения сезон. Независимо от края на пандемията, се очаква потреблението на електроенергия да остане високо и за следващите месеци. Причините за това са:
-          Хората, които преминават на дистанционна работа, дори след извънредното положение.
-          За съжаление, има и много хора, загубили работата си. Те също ще прекарват принудително повече време вкъщи.
-          Не на последно място – страхът от втора вълна ще задържи много хора в домовете им.
Голям процент от вредните емисии във въздуха се отделят от домакинствата при готвене и най-вече отопление. Това идва да покаже, че най-много спестяване на енергия, както в екологичен план, така и от страна на икономии, ще се осъществи чрез по-добра изолация на домовете. Също така използвайки модерни и енергоспестяващи домашни уреди и такива за отопление и охлаждане на помещения. 
Можем да спестим много с енергоспестяващи уреди
В повечето домакинства в България се използват уреди на над 10 години, а проучвания показват, че с новите по-енергоспестяващи устройства и една евентуална подмяна на уреди над 8 годишна възраст би подобрила драстично отделянето на вредни емисии във въздуха.
Освен всичко, това ще намали битовите сметки: подменянето на хладилник по-стар от 10 години с нов категория А+++, годишната консумация на електричество намалява драстично. Подобна е ситуацията с миялните машини, където – в зависимост от честота на използване - спестяваме не само от ток, но и от сметки за ВиК.“, подчертава експерт от LG.
В допълнение, при купуването на по-нов и високотехнологичен хладилник, намаляваме изхвърлянето на храна в домакинствата. Средно българинът изхвърля около 173 кг храна годишно. За доста голяма част от това количество причината е лошото ѝ съхраняване, неподходящата температура в хладилника, температурните амплитуди или пък лошите уплътнения. Един нов хладилник може да помогне храната да се задържа по-дълго и да се изхвърля по-малко.
И нека не забравяме, че новите устройства имат много дълъг живот, тъй като могат много по-лесно да се поддържат и да се подменят само части от тях. Някои от уредите на LG неслучайно са с 10 години гаранция.
Променете поведението си!
Сметката за ток, повишена заради повечето прекарано време у дома, може да бъде спестена чрез правилно ползване на уредите и сменяне на навиците. Например – вместо да взимате вана, вземете душ, ползвайте рецепти с по-малко време за готвене, когато готвите във фурната, гответе няколко неща едновременно, по възможност приоритизирайте ползването на миялна машина, вместо миенето  на ръка. Ако целият Европейски съюз премине на миялна машина, вместо на ръка, ще се спестят 92 терават часа годишно, което се равнява на цялото използвано електричество на Португалия за 2 години или 3% от консумацията на държавите членки /http://applia-europe.eu/statistical-report-2017-2018/pillar1.html/. И това не е всичко, повече от 6.142 милиарда литра питейна вода могат да бъдат спестени или приблизително количество вода, за да напълни 2.5 милиона олимпийски бaсейни.
Хладилникът не трябва да е близо до източник на топлина /например котлони/ или да е изложен на пряка слънчева светлина. Кондензаторът, който се намира отзад на устройството трябва да има добра проветривост, затова не бива хладилникът да се поставя на по-малко от 10 см от стена и трябва да се бърше от прах на всеки 6 месеца. Редовно проверявайте дали вратата се затваря добре и размразявайте No Frost устройствата 2 пъти годишно.
При пералните машини можем да спестим енергия, избирайки температурата на пране добре или по-конкретно е добре да перем средно мръсните дрехи на 30-40 градуса, но на малко по-дълга програма. Не пускайте празни машини /с 1-2 артикула/, но внимавайте и да не я препълните. А сега, когато времето е хубаво – можете да сушите дрехите си навън. Ако все пак имате нужда да ползвате сушилня, пускайте дрехите на най-бързо въртящата се програма, освен деликатните неща. И дори си струва да преминете към новите сушилни с енергиен клас А+++.
Сезонът на климатиците започва
Фактът, че ще прекарваме повече време вкъщи също означава да използваме климатика по-често от обикновено, а тези които нямат климатик, вероятно ще осъзнаят нужда от такъв. Както и с другите домашни уреди, енергоспестяването е важно. Избирайте устройства с енергиен клас минимум А+ и винаги внимавайте във входните помещения разликата между температурата навън и тази на устройството да е не повече от 8-10 градуса. Това помага на
тялото да се аклиматизира по-бързо. Сменяйте филтрите редовно за ваше здраве и по-добра ефективност на уредите, както и външното устройство – това ще намали потреблението на енергия и ще удължи животът им. А като излезете, изключвайте устройствата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар