Translate

вторник, 7 януари 2020 г.

В навечерието на 2020 година специалисти от ВМА извършиха поредна чернодробна трансплантация


Реципиентът е 59-годишен мъж, в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – мъж на 63 години, изпаднал в мозъчна смърт в следствие на черепно-мозъчна травма.
Известието от Изпълнителна агенция „Медицински надзор” е, че има донорска ситуация в Плевен. На 29 12 м. г.е сформиран бързо екипа, хората, които бяха извън София, включително и аз самият, веднага се прибрахме. А в 7 часа сутринта на 30 декември наш екип замина за Плевен, за да осъществи експлантацията на черния дроб, обясни професор Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.
Към момента пациентът е екстубиран, контактен и адекватен, продължава лечението му.
Технически беше трудна трансплантация – продължи около 6 часа, но стана добре, дробът заработи. Пациентът има добри жизнени показатели, започва раздвижване и захранване. Нещата се развиват нормално за този етап на следоперативня период, допълни още професор Владов.
Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар