На 25 януари от 12 часа ще се проведе и първия
Конкурс за най-вкусна традиционна българска супа
Български производители и занаятчии от цялата страна
традиционно ще изложат своята екологично чиста продукция за столичани и гости
на София. Вече три месеца Женски пазар е домакин на Фермерски пазар „Пендара“, а в пространството
между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий” могат да бъдат открити стоки на
повече от 50 родни производители.
На 25 януари от 12 часа ще се проведе и първия
Конкурс за най-вкусна традиционна българска супа. Идеята на състезанието е
да покаже коя е любимата супа на българите, приготвяна в семейството и се е превърнала
в родова традиция.
„С този конкурс целим да опазим българските традиции
като представим типични за различните региони в България супи. Ще очакваме
всеки, който има желание и е съхранил рецептата на своята баба да се включи в
приключението. Ще се готви на котлон, като се използват само естествени
съставки и за 40 минути всеки участник ще трябва да приготви ястието си. Ще има
жури – оценител, а посетителите на Фермерския ни пазар ще могат да опитат
творението на победителя. Разбира се ще има и награди“, сподели Гергана
Кабаиванова, управител на Фондация „LocalFood.bg“.
Сред традиционните изложители на Фермерски пазар
„Пендара“ са ферми за плодове и зеленчуци, производители на мляко и месни
продукти – сред тях са Ферма Бродилово, мандра „Кеффа“ и мандра „Кочорите“ в с.
Стойките, които предлагат млечни продукти. Малката семейна ферма Green Living Farm предлага
пъдпъдъчи яйца и уникална паста с тях. Том Консерв ООД - семеен
производител на лютеници и зеленчукови пастети по стари селски рецепти, които
тази събота ще покажат своя изключителен мармалад от сливи, а ферма
„Венец“ е фермерски
кооператив, който ще предложи плодове и сокове на столичани. Във фермерските зони на пазара ще бъдат включени
още производители на традиционни пестили, най-стария по производство тахан от с. Плавун, Ивайловградско,
фирмата Сам 86 за пчелни продукти, занаятчийски хляб с квас, мед и
пчелни продукти, био вина и оцети и много други като проекти като Дивата шипка,
например - ферма, която отглежда лимец и орехи в русенското с. Николово, винарска
изба Лозина, както и още
много други.
Няма коментари:
Публикуване на коментар