Translate

понеделник, 14 януари 2019 г.

„Нов театър – НДК“ започва 2019-та година с богата и интересна театрална програма


От 11-ти януари до края на месеца ще се проведе третото издание на „Януари“ – Фестивал на българската драматургия”. Всяка година той събира под един покрив някои от най-обичаните от публиката представления от български автори.
„Нов театър – НДК“ е приемна сцена за София и на първия в кариерата на Йоана Буковска-Давидова моноспектакъл – „Променяне“, който може да бъде гледан на 9-ти и 10-ти януари. „Променяне” е един от първите театрални спектакли в Европа с добавена реалност.
На специална пресконференция Бойко Илиев, режисьор и директор на „Нов театър – НДК“ представи програмата на фестивала „Януари“, а актрисата Йоана Буковска-Давидова и част от екипа й разказаха за моноспектакъла „Променяне“.
Илиев подчерта, че фестивала „Януари“ е замислен като форум за изява на театрални продукции, създадени по български драматурзи – класици или наши съвременници. Той подчерта още, че българската драматургия има нужда от подкрепа.
Един от акцентите на Фестивала ще бъде „Антихрист“ по Емилиян Станев с участието на Любомир Ковачев, Веселин Калановски, Елена Петрова и Ники Сотиров. Драматизация и режисура – Бойко Илиев. В програмата са включени също:
„Поручик Бенц“ по Димитър Димов, „В часа на синята мъгла“ по писмата на Пейо Яворов, „Цигуларката на Бога“ по Стефан Цанев, „Лалугер“ и „Пилето, което казва „Ку“ с автор Александър Урумов, „Пикльото“ на Калин Илиев, „Страсти Илиеви“ на Димо Дешев и др. 
„Януари“ е най-българският месец, по думите на проницателният Йордан Радичков от едноименното негово произведение. Затова този наш обичан класик е  обявен за патрон на „Януари“ – Фестивал на българската драматургия" (със съгласието и на неговия син). Той се осъществява с подкрепата на Национален дарителски фонд "13 века България".
„Променяне“ е драматизация по книгата „Промяна” на актрисата Лив Улман (изд. Колибри) и отбелязва едновременно нейния 80-годишен юбилей (на 16 декември) и 100 – годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман. Темата на драматизацията в „Променяне“ – дело на самата Йоана – е Актрисата, която има много лица, без никой да познава истински нейното собствено лице – постоянно скривано от героините и подменяно от манипулативното отразяване на живота й в медиите. Този „спектакъл – споделяне“ е едно съкровено разкриване на Човека, Жената, Майката и Професионалиста с призвание, които седят зад прозвището „Актриса”.
„Променяне“ е среща между традиционния театър и новите технологии. За спектакъла е създадено специално мобилно приложение. С него през личните си смартфони зрителите,
който желаят, могат да общуват със сцената в определени моменти от спектакъла.
Моноспектакълът на Йоана Буковска-Давидова е и първото по рода си в България представление-амалгама на театър със специални ефекти от киното, в реално време на актьорското изпълнение.
Проектът „Променяне“ е част  от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019” и е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Патрон на представлението е посланикът на Швеция за България - Н. Пр. Луиз Бергхолм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар