Translate

неделя, 9 декември 2018 г.

Премиера на световноизвестния скулптор Живко Седларски на „БГ модна икона“


Световноизвестният скулптор Живко Седларски ще представи за първи път в България нови пластики от серията „Роклята“ по време на официалната церемония „БГ модна икона 2018“. Той пристигна от Франция по специална покана на Академията за мода за своята премиера в едно от най-престижните лайфстайл събития в България. Това стана ясно по време на пресконференция в Пресклуб БТА. Още в самото начало нейният водещ – проф. Любомир Стойков, преподавател в Националната художествена академия, сподели:
„Живко Седларски е създал и продължава да създава уникални творения, които достигат до милиони хора в целия свят и ги зареждат с прекрасна енергия. Неговият естетски прочит на дамската рокля показва силата на вдъхновението, което един от най-големите модни фетиши може да събуди в художника. На свой ред, обаче, произведенията му също са катализатор за въображението на дизайнери и стилисти, и действат като мощен импулс за създаване на красота. Известно е, че модата в много голяма степен е господство над пространството и проява на виртуозност във формообразуването, а той е истински магьосник в това отношение. По изкусителност и съблазън неговите рокли, създадени чрез от судюр (haute soudure), т.е. висша заварка, могат да конкурират прототипите в самата висша мода - от кутюр (haute couture).“.
По време на пресконференцията скулпторът представи общо 15 скулптури от серията „Роклята“: „Дъга в нощта“, „Андромеда“, „Полъх“, „Бяла тишина“, „Виенски валс“, „Звездите на Щутгарт“, „1910“, „Фукла“, „Спирална галактика“, „Жената на рибаря“, „Рокля сирена“ в три варианта и „Пенлива рокля“ в три варианта. Размерите на скулптурите са от 14 до 76 см., а материалите, от които са направени включват: месинг, гранит, неръждаема стомана и фибростъкло. Той сподели, че всички негови скулптури са изляти в България, въпреки, че самият той живее и твори повече от 20 години във Франция.
Най-мащабният му проект, който предстои да бъде реализиран през 2019 година, е фреско за два пешеходни тунела в Китай с размер 840 кв. м. Обяви той и обясни, че темата за единия тунел е „Океан“, а за другия – „Джунгла“, и се предвижда те да водят милиони туристи към най-големия небостъргач в Китай (729 метра), който също предстои да бъде реализиран.
Творбите на Седларски са оригинален синтез между мода, изящно изкуство и архитектура. Модните дефилета в Париж, Милано и Ню Йорк са извор на вдъхновение за скулптора, който до момента е реализирал две ревюта във Франция – през 2017-та година заедно с ученик на дизайнера Жан Пол Готие и самостоятелно през 2013-та година в катедралата в град Вю Ви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар