Translate

петък, 14 декември 2018 г.

Депутатите от здравната комисия в парламента отхвърлиха предложението на МС за промяна в ЗЛЗ, с която болница „Лозенец“ губи статута си на правителствена



С 11 гласа „за“ и 11 „въздържал се“ депутатите от комисията по здравеопазване в НС отхвърлиха предложението Университетска болница „Лозенец“ да се преструктурира в национална детска болница.
Предложението за промяна в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) бе подкрепено от депутатите от ГЕРБ и ДПС, а народните представители от БСП, „Обединени патриоти“ и "Воля" се въздържаха. 
Министър-председателят Бойко Борисов заяви пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, че не е очаквал предложението болницата да бъде превърната в място за лечението на деца да бъде отхвърлено. "Това не съм го очаквал, защото от една страна болница на властта, с гръмкото име "Правителствена", независимо че се ползва от президентството, парламента, съдебната система. Всички я знаят като "Правителствена болница". Мислех, че ако направим детска болница, каквато нямаме, това е добро решение. Не считам, че МС или администрацията на МС, или инспекторатът към МС е компетентен да управлява болница. ", каза той и посочи, че ще настоява пред Народното събрание болницата да не е под управлението на МС. „Държат да остане такава каквато е, нека остане. Но държа тя да си отиде към Министерството на здравеопазването. Там са компетентните органи, там е контролът, там е медицински одит“, подчерта премиерът. Той допълни, че ще проведе среща с финансовия министър Владислав Горанов, за да се намерят решения за възстановяване на част от дълговете на лечебното заведение.
„Ръководството и целият екип на Университетска болница „Лозенец“, преподавателите, студентите и специализантите изказват благодарност и признателност на министър-председателя Бойко Борисов за решението му да запази Университетска болница „Лозенец“ като Национално многопрофилно лечебно заведение и учебно-клинична база на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това се казва в позиция на лечебното заведение, изразена след изказването на премиера относно болницата.
„Ние ще продължим да подкрепяме идеята за изграждането на нова Национална детска многопрофилна болница в България”, се казва още в позицията на болница „Лозенец”.
Позицията на Борисов бе приветствана и от Националната пациентска организация (НПО).
„Считаме, че това е правилното решение в създалата се ситуация. Болница „Лозенец“ към днешна дата е една от модерните болници, в която са инвестирани огромни публични средства и е редно тя да е достъпна за всички български граждани. В нея има създадени няколко уникални звена, които са без алтернатива за нашата страна.
Например по мнение на световни експерти, това е болницата с най-голям потенциал за развитието на белодробните трансплантации и проследяването на пациентите. Досега за тях единственият шанс за лечение е извършване на трансплантация в чужбина.
Има крайна нужда в България да бъде създадена национална педиатрична болница и призовават правителството да намери решение къде и как да бъде създадена такава.", заявяват от НПО.




Няма коментари:

Публикуване на коментар