Translate

неделя, 9 декември 2018 г.

Успешното остаряване с ХИВ е възможно!


79,9% от всички случаи държат мъжете правещи секс с мъже.От 1996 г. до сега няма нито един случай на заразен с кръвни продукти по отношение на СПИН

В семинара за журналисти „Да поговорим открито за ХИВ“, организиран от ГлаксоСмитКлайн, участваха проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ, проф. Мария Николова, специалист по изследване на имунния статус на болните и на серопозитивните и член на Експертния съвет по СПИН, проф. Марияна Стойчева от УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив, д-р Нина Янчева, началник на Отделение за придобита имунна недостатъчност на СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ и Елена Биринджиева, Checkpoint София Център за сексуално здраве. 
Според специалистите от 1986 година до сега у нас се прави надзор и скрининг над заболяването. Тогава заразените са били 2977 души. Първите открити случаи са при хемофилици. От 1996 г. до сега няма нито един случай на заразен с кръвни продукти по отношение на СПИН. От 2009 г. у нас се взимат много сериозни мерки, по отношение на интравенозните наркомани, програми за употреба на индивидуални спринцовки и игли.
До 2013 г. хетеросексуалните лица заразени с тази инфекция са преобладаващи. Най-много са откритите случаи в Бургас при моряци. Тогава се появяват и първите случаи при мъже правещи секс с мъже – 4. Латентната фаза на вируса е от 7 до 16 години.
Тази година от близо 300 новооткрити случаи – 97 са хемофилици, 29 интравенозни наркомани и 185 са мъжете правещи секс с мъже т. е 79,9% от всички случаи държат мъжете правещи секс с мъже. Възрастовата граница се измества от по-младите в началото към възрастовата група 30-37 години. Най-много случаи са открити в София и Плевен.
Годишно у нас се изследват около 300 хил. души за ХИВ/СПИН. Лекуват се над 90% от всички регистрирани с антиретровирусна терапия (АРТ) в специализираните отделения и сектори в страната. От тях 47% са на възраст над 40 години. За съжаление обаче в клиничната практика ¼ са късно диагностицирани т. е. със значителен напреднал имунодефицит с разгърнат СПИН и мн. тежки опортюнистични инфекции, а от мъжете значителна част отлагат терапията си с мин. 1 година.
След втората година на лечение с АРТ незначителен е процента на хората с неподтиснат имунотовар т. е. задържа се ниско ниво на разпространение на ХИВ инфекцията, а 31% са с трайно или напълно подтиснат вирусен товар. Продължителността на живот нараства след 5-та година от прилагането на АРТ терапия, която е доживотна и чиято цел е трайна вирусна супресия.
В края на 2018 година около 1/3 от лекуваните са с трайна вирусна супресия и задоволителен имунен статус.
Съгласно данни на СЗО за м. г. в Африка живеещите с ХИВ са 70%. В Европа те са над 2 млн. души, а в света – 36,9 млн. 1,8 млн. от тях са инфектирани за първи път.47%от ново инфектираните са хората в риск и техните партньори.
От 2000 г. обаче броят на новите ХИВ инфекции намаляват с 36% вкл. намалява и смъртността. В световен мащаб между 2000 и 2017 година броят на новите ХИВ регистрирани е намалял с 36%, а на починалите от СПИН – с 38%.
Комбинираните АРТ предотвратяват 7,8 млн. смъртни случая в световен мащаб, в периода 2000 – 2015 г. А доброто лечение различава с 2-3 г. продължителността на живот при тях, от неинфектираните хора т. е. спешното остаряване с ХИВ е възможно. Близо 30 вида лекарства контролират вируса и при стриктно лечение той остава неоткриваем в кръвта, което на практика означава, че пациентът може да не се разболее и да не го предава на хората, с които е в контакт.
Максималното придържане км терапевтичните опции минимизира страничните ефекти и редуцира трансмисията на предаването на ХИВ. Но за съжаление стратегическите таргетни терапии 90-90-90. Бутикови комбинации се търсят за отделни пациенти, които са резистентни към предписаните им медикаменти в АРТ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар