Translate

понеделник, 27 август 2018 г.

България е втората европейска държава след Исландия по ресурси на натурална минерална и изворна вода с естествен произход, уникален състав и питейни качества


Основните фактори, определящи покупката на бутилирана вода от българските потребители са: доверието към марката, вкусът на водата и чистотата на нейния произход

Най-значимите водоизточници с доказани характеристики на минералните води са около 500 на брой, хиляди са и находищата на натурални изворни води. България има по-голям брой естествени източници на квадратен километър площ от доста по-големи от нея страни като Италия, Испания, Англия и Франция.
По думите на проф. д-р на геоложките науки Костадин Щерев, страната ни е изключително богата на подземни минерални води. Според него, ако се сумира общият дебит на подземните минерални извори в България, той би могъл да надхвърли количеството на всички бутилирани води в света. Общият годишен обем на запасите на минерални води у нас, които могат да бъдат използвани, е над 100 млн. кубични метра, но едва 6% от тези находища са добре проучени.
Към момента общият брой на регистрираните находища в страната е 146. Тези, които са предоставени за бутилиране са 15, от които 14 се използват ефективно. Капацитетът на находищата е 4185 литра в секунда или около 132 милиарда литра годишно – дебит, който в пъти надвишава средногодишното потребление на бутилирани води в света, равняваващ се на около 45 милиарда литра. От огромното богатство на води в страната ни обаче реално се използват едва 30%. Останалият ресурс остава свободен, вместо да се оползотвори с цел ръст на индустрията и туризма. А българските води могат да бъдат наша визитна картичка пред Европа и отличителна характеристика, която да изгражда дългосрочен имидж на България.
Наред със своите балнеологични и лечебни свойства българските води са изключително интересни като състав и предпочитани заради питейните си качества. По своята физико – химична характеристика в България практически са застъпени почти всички познати в природата води. Формирани в продължение на векове, те са специфични за региона, от който произлизат – например Родопите, Стара планина, Рила, Пирин и др., като от древността до днес са били използвани за лечение и профилактика на многобройни заболявания – стомашно-чревни, бъбречно-урологични, чернодробно-жлъчни, обменни и др.
Въпреки високото качество и разнообразие на българските бутилирани води, редица търговски обекти, ресторанти и заведения избират да работят с чужди марки и да предлагат вода на по-високи цени, внос от Италия, Франция или съседни балкански държави като Македония и Сърбия, вместо да промотират родното качество.
Статистиката сочи, че около 15 до 30% от въглеродните емисии, които бутилиращата индустрия в Европа генерира, се дължат на транспорта и доставките на вода на дълги разстояния, включително в чужбина. Ето защо отговорният бизнес търси начини да намали отпечатъка от дейността си върху околната среда чрез редица мерки: промотиране на родната продукция; алтернативни форми на транспорт; въвеждане на квоти за използваното гориво и изминатите разстояния и др.
Все пак българските потребители предпочитат родното качество и познатия вкус. Делът на произведените в България бутилирани води за първото полугодие на 2018 г. е над 99%. Основните фактори, определящи покупката на бутилирана вода от потребителите в България са: доверие към марката, вкусът на водата и чистотата на нейния произход.

Няма коментари:

Публикуване на коментар