Translate

четвъртък, 7 юни 2018 г.

Вторият Глобален форум на жените-лидери очерта предизвикателствата на дигитализацията и уменията на бъдещето


Форумът, който се проведе под патронажа на еврокомисар Мария Габриел, бе част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС;
На събитието на Съвета на жените в бизнеса в България вижданията си споделиха Лиляна Павлова, Йорданка Фандъкова, Ева Майдел, както и водещи представители на институции и компании от България и Европа

Мария Габриел, европейски комисар за цифровата икономика и цифровото общество, при откриването на 2-рия Глобален форум на жените-лидери, организиран от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ), при откриване на форума подчерта:
-Бъдещето на Европа е цифрово, но то трябва да бъде изградено около идеята да служи на хората – както на мъжете, така и на жените. Хората трябва да останат управляващи машините и всички процеси, свързани с цифровите технологии, и ползите да са за всички. Това е истинската добавена стойност на европейския подход – да запазим човека в центъра. В тази цифрова трансформация жените имат ключова роля и на всички нива трябва да работим така, че да им дадем възможности да бъдат лидери, професионалисти, предприемачи. Да бъдат в челните редици на цифровата промяна не просто защото са жени, а защото имат потенциал.
Събитието, под надслов „Да вдъхновим дигиталните лидери на бъдещето“ се проведе в столицата като част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС, събра водещи представители на европейски и български институции, компании и неправителствени организации, които да обсъдят възможностите и предизвикателствата на дигиталното бъдеще.
„Едва ли има сфера от икономическия живот, в която дигитализацията да не е променила или е на път да промени технологиите, бизнес моделите, самото разбиране за правене на бизнес. Индустрия, банково дело, енергетика, медицина, транспорт, фармация, услуги, култура, управление и какво ли още не – всеки един от тези сектори носи белега на навлизането на дигиталните технологии. Вярвам, че жените имат своята роля в тази дигитална трансформация. Нещо повече, в много сфери те могат да бъдат сред двигателите на тази промяна, спомагайки за по-лесната адаптация на бизнесите и на хората към новите изисквания на една все по-цифровизираща се среда. И организации като Съвета на жените в бизнеса в България биха могли да помогнат, за да се случи тази адаптация възможно най-безболезнено и ефективно”, посочи в обръщението си към участниците д-р инж. Боряна Манолова, председател на СЖББ и главен изпълнителен директор на Siemens Bulgaria.
Нейното изказване бе подкрепено и от данните, предоставени от министъра за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, според които работещите жени в IT сектора у нас са 28% спрямо само 16% средно за ЕС. „Имаме най-високия дял на жени студенти в ITC технологиите – 34% при средно 17% за ЕС, в сферата на научно-изследователската дейност – 51% жени в сравнение със средноевропейският дял от 21%”, отбеляза тя.
В приветствието си към участниците отправи и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Тя каза:
Включването на дигиталните технологии в работата и бизнеса за всички нас трябва да направи изпълнението им по-добро, по-бързо и по-полезно. Все по-уверено София се налага като една от най-динамичните start up среди в Централна и Източна Европа. Според последните анализи на Столичната общинска агенция за инвестиции процентът на жените, които заемат ръководни позиции във водещи за икономиката сектори става все по-голям. Там, където жените са повече, често фирмите са по-успешни.
Янина Кугел, член на УС на Siemens AG и участник в първия работен панел от конференцията, фокусира изложението си върху предизвикателствата, пред които дигиталната трансформация изправя компаниите и организациите.
По думите му скоростта на промените става все по-бърза и по-бърза. 90% от данните в Интернет, до които имат достъп и които използват, са генерирани само през последните две години. Дигитализацията изисква нови начини на работа в организациите, при които свързаността и сътрудничеството изместват йерархиите, а необходимостта от обучение през целия живот се превръща в задължително условие.
Албена Маркова, съдружник Консултантски услуги Югоизточна Европа на PWC, представи интересно проучване на компанията с фокус върху влиянието на глобалните мегатенденции. „Въпреки очакванията, че автоматизацията ще навлезе в пространството на човешките ресурси, засега не виждаме такива признаци. Едва 18% от бизнес лидерите глобално имат планове да намалява броя на служителите си, докато над половината от тях смятат да назначава нови“, посочи в изложението си тя. Според нея това отразява както предвижданията за глобален ръст на икономиките, така и очакванията, че технологиите не могат напълно да заменят човешкия фактор.
Във втората част на работната програма на форума, водена от Цветанка Минчева, член на УС на УниКредит Булбанк и на УС на СБЖЖ, представители на правителства, на бизнеса, на неправителствените организации и на младото поколение социални и бизнес предприемачи дискутираха най-важните умения на бъдещето. След онлайн гласуване, в което се включиха всички участници във форума, за умения на бъдещето бяха избрани: изграждане на правилни ролеви модели и канализиране на енергията, даване на възможности за развитие
и инвестиции в образованието и учителите, както и учене през целия живот.
Изводът, до който стигнахме заедно, е, че има позитивна нагласа и промените ще донесат нови възможности. Изключително важни са уменията на бъдещето, но те не са само дигитални, а включват и гъвкавост, адаптивност, умение за бързо учене и емоционална интелигентност, обобщи в заключение Минчева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар