Translate

понеделник, 5 декември 2016 г.

Кои държави забраниха дизеловите автомобили?



Мексико, Париж, Мадрид и Атина, поеха ангажимента да спрат дизеловите автомобили до 2025 г., пише БТВ.
Споразумението бе оповестено по-рано тази седмица на срещата на инициативата Си 40 (C40), която обединява някои от най-големите градове в света зад каузата да намалят въглеродните емисии.
Премахването на дизеловите автомобили бе цел, която кметът на френската столица Ан Идалго си постави, когато пое поста през 2014 г. Тогава тя даде за пример Токио. За Франция това е голям обрат, след като преди повече 20 години правителството определи дизела като бъдещето на градската мобилност и го подкрепи, припомни Идалго.
Сега, признавайки, че частиците, отделяни при изгарянето на дизела, могат да причинят сериозни здравословни проблеми, кметицата призова правителствата по света отново да окажат влияние върху производителите.
В Париж има 2500 смъртни случая годишно, свързвани със замърсяването на въздуха, подчерта Идалго.
Кметът на Мексико Мигел Анхел Мансера заяви, че дизеловите автобуси в града поетапно ще бъдат спрени от движение и заменени с алтернативи. Като цяло автобусната система ще бъде заменена от хибридни преводни средства, а в последствие в града ще се появи и първото електрическо трасе.
Кметовете на десетки от най-големите градове в света се събират тази седмица в Мексико, за да обменят опит и да обсъдят конкретни мерки за намаляване на емисиите на парникови газове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар