Translate

понеделник, 5 декември 2016 г.

Здравната реформа, поредната, приключи в съда и Прокуратурата



Москов сгреши с императивното въвеждане на пръстовите отпечатъци при постъпване за лечение в болница. Да, сигурно, системата има контролираш и дисциплинираш ефект, но не е
логично след като имаш възможност за индентификация с лична карта, да те вкарват в схема с даване на биометрични данни. Единственият ефект, негативен, който се постига сега е, че над 320 лечебни заведения с лежащо болни, бяха вкарани в разход да купуват индентификатори, всеки по близо 300 лева - големите болници по 80, малките по 5-10. Няма данни колко устройства са купени. Но по груби сметки включително и болници с дългове са в схема за разходи за над 20 милиона лева. Иначе въвеждането й от спечелилата фирма не е на много висока цена- около 400 000 лева. Тя блокира, създава проблеми, но компютърните специалисти ще ги преодолеят.
ЗДРАВЕ (ОПАЗВАНЕ)
Друг е проблемът защо трябваше да се въвежда, след като в целия цивилизован свят работят с електронна здравна карта, с която гражданинът удостоверява във всеки лекарски кабинет, че е плащал здравни и пенсионни осигуровки.
ВАС, в 3-членен състав отмени въвеждането от МЗ на пръстовите отпечатъци. Основният мотив, е че от министерството са дописвали правилата, без това да е законно.
ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ ОБАЧЕ ЗАСЕГА НЕ ОТПАДАТ.
МЗ има възможност да обжалва пред нов 5-членен състав и да бави процедурата. Ако това мероприятие е успешно пръстовите отпечатъци ще останат поне до срока, в който и личните ле кари са задължени да се снабдят с устройства. Демек още 3000 кабинета.
На този фон след падане от власт или предизборно, прокуратурата изведнъж довърши разследването си за даренията на ваксини от България към Турция и обратно. Ние сме давали за туберколоза, те детски.
И така министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов
ОЧАКВАНО СТАНА ОБВИНЯЕМ ЗА ДВЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
по служба и безстопанственост по делото за бартера на ваксини, сключен между България и Турция през май м.г. Освен Москов с обвинения за размяната на ваксини се сдоби и заместникът му Адам Персенски.
Привличането на министъра към наказателна отговорност точно в този момент обаче нямало нищо общо с приетата оставка на правителството, а било свързано с желанието на прокуратурата да не остава "политически отпечатък" върху работата й.
Основното обвинение срещу здравния министър в оставка е, че е приел дарените от Турция 200 000 ампули "Пентаксим" и "Еувакс" без да има задължителното разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата. Москов обясни преди време, че законът задължава само фирми и неправителствени организации да искат разрешение от ИАЛ, но не u държавата u в частност МЗ , под чиято шапка е лекарствената агенция.
Според прокуратурата с вноса е нанесена щета на бюджета в размер на 323 000 лева, на колкото възлизат заплатените от здравното министерство ДДС на турските ваксини, както и разходите по доставката им. Освен това с действията си Москов е нанесъл и неимуществени вреди - провокирал недоверие сред обществото към работата на МЗ и конкретно към ваксинирането на деца.
Второто престъпление, за което е привлечен към наказателна отговорност Москов, е свързано с изпращането на 5 млн дози БЦЖ на Турция, като част от бартера, по който България получава от южната ни съседка 200 000 ваксини. По този пункт на обвинението министърът в оставка ще бъде разследван за това, че 4 месеца преди бартера с Турция той възлага на държавното дружество "Булбио" да произведе въпросното количество БЦЖ, пратено през септември м.г. на Турция.
Москов е поел ангажимент през май м.г., че разходите по производството на тези ваксини ще бъдат поети от МЗ , но впоследствие
през ноември м.г. бившият шеф на "Булбио" Любомир Димитров е накаран да подпише предварително подготвения договор за дарение, с което на практика официално се е отказал да търси заплащане за произведените 5 млн дози БЦЖ. По това обвинение версията на Москов, лансирана преди време, е, че има право да нарежда на директора на държавното дружество какво да прави и не е имало принуда.
ПОСЛЕДНОТО ОБВИНЕНИЕ НА МОСКОВ Е ЗА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ
и е свързано с незаконно произведените от "Булбио" ваксини за 110 302 лева, за които вече беше обвинен директорът на производствения отдел в дружеството Росен Алексиев. Именно стойността на въпросните ампули се приема от прокуратурата като щета от действията на Москов, който е обвинен, че не е упражнил достатъчно контрол.
До бартера на ваксини с Турция се стигна заради системни проблеми с доставките на "Пентаксим" у нас по производствени причини и за да не останат децата до 1 година без имунизации срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце. Така преди година и половина България получи 100 хиляди дози петвалентна ваксина "Пентаксим" и 100 хиляди дози ваксина срещу хепатит „Еувакс" като дарение от Турция и в замяна дари на турската страна 5 млн. дози ваксини БЦЖ.
Зам.-министърът Адам Персенски е обвинен като помагач по случая с бартера с турското здравно министерство, като прокуратурата приема, че двамата с Москов са действали с цел да набавят облага за колегите им в южната ни съседка. Какви са били мотивите да го направят също е предмет на разследването.
Стойността на ваксините, които българската страна, в случая Министерството на здравеопазването е дарило на Турция е около 400 000 лева. Става въпрос за ваксини за туберкулоза, които ние сме дарили на Турция. Като никой не казва, че ваксините "Пентаксим", които ние сме получили от Турция в замяна, са за около 4 млн. лв. Смятате ли, че ако получиш нещо за 4 млн. лв., а дадеш нещо за 400 000 лева, е престъпление. Защото те ни обвиняват само в това, че сме дали нещо за 400 000 лева. Никой не ни обвинява, че сме получили нещо за 4 млн. лв", коментира Персенски пред журналисти.

НИКОЙ ОБАЧЕ НЕ СЕ СЕЩА ДА ПИТА КОЛКО ЩЕ ПОЛУЧИ ТУРСКАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА ОТ ПЛАСИРАНЕТО НА ВАКСИНИТЕ ЗА ТУБЕРКОЛОЗА И ДАЛИ В ТОВА ИМА ЕЛЕМЕНТ НА „ОБРАТЕН БАРТЕР" ЗА ДАРЕНИЕТО.


сп. Business Club 



Няма коментари:

Публикуване на коментар