Translate

вторник, 4 октомври 2016 г.

Д-р Иван Георгиев, председател на Българската асоциация по клинични проучвания: Историята на клиничните изпитвания у нас е история на успеха



Все повече държави в света осъзнават ролята и значимостта на клиничните изпитвания (КИ) и
създават стратегии за тях. България е предпочитано място за инвестиции в КИ. Сегашното ръководство на МЗ е първото, което създаде стратегия за развитието им у нас.
Историята на клиничните изпитвания у нас е история на успеха. За м. г. у нас са проведени над 500 клинични изпитвания (КИ).
Наложителна е промяна в регулаторната рамка на КИ. Необходимо е да се върви към създаване на болнични центрове за КИ, тъй като сегашния модел е напълно изчерпан.
Необходимо е още за по-добрата кадрова обезпеченост да се наблегне на обучението на нови изследователи както и обучение по добра клинична практика във висшите учебни заведения.
У нас все още няма създаден интернет портал, където пациентите могат да намират подходящите за тях КИ, в които да участват. В тази насока пациентските организации трябва да работят по-активно.
Задължително е и да се подобри информираността на обществото за ползите и рисковете на КИ, тъй като все още битуват много митове в тази сфера на здравеопазването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар