Пресни
плодове и зеленчуци; храни, богати на фибри; ядки и млечни продукти - това са
продуктите, които най-често се препоръчват за здравословен хранителен режим, но
истината е, че са крайно неподходящи за хората с хронични възпалителни чревни
заболявания. За темата говориха специалисти гастроентеролози и представители на
пациентската организация на болните от улцерозен колит и болестта на Крон в
рамките на фестивала Sofia Restaurant Week, който се проведе в средата на м. септември в София.
Според
председателя на Асоциацията на младите гастроентеролози в България д-р Радислав
Наков най-вредни са пакетираните храни. "Бягайте от тях като от
отрова!" казва той на пациентите си, които са били диагностицирани с
хронично чревно възпаление. По думите му храненето с готови храни, фаст фууд и
преработени продукти, които много често присъстват в ежедневието на забързаните
работещи хора, са пагубни за здравето.
"За
съжаление, все повече се отдалечаваме от онзи начин на хранене, който е
предпоставка за добро здраве, а това озвачава прясно приготвена храна с
качествени продукти", добави още д-р Наков. Това в много голяма степен се
отнася до пациентите с възпалителни чревни заболявания, към които той отправи
съвет да не се доверяват на други освен гастроентеролози и диетолози, и да не
се "самолекуват" с диети без мнението на специалистите. "Важно е
тези пациенти да знаят, че има съществена разлика в препоръчвания режим на
хранене в острата фаза на заболяването и в ремисия", подчертава той.
Диагноза
като улцерозен колит или болестта на Крон, от които в България страдат около 21 хиляди души, идва с много
ограничения, но на храната не трябва да се обръща толкова много внимание, че да
се превръща в бреме, убеден е д-р Наков. Достатъчно е да се избягват млечните
продукти и суровите плодове и зеленчуци; вместо пълнозърнест хляб да се яде бял
и вместо пържено - печено или задушено. Агнешкото, което е богато на витамин
В12 и рибата са много полезни, добавя той. Специалистът припомня постулата, че
количеството прави отровата и дава пример, че дори в парче пица може да има
много полезни съставки, но не бива да се прекалява. В рамките на кулинарния
фестивал в София и с подкрепата на организаторите му Българската асоциация
болестта на Крон и улцерозен колит (БАБКУК) провежда и своя кампания с помощта
на ярки оранжеви стикери. Те ще бъдат залепени на вратите на тоалетните на
всички заведения, които подкрепят кампанията и проявяват разбиране към проблема
на хората с хронични чревни възпаления, които в обострена фаза на болестта си
се налага да посещават тоалетната и по 20 пъти на ден. На стикера пише "Не
мога да чакам!".
Възпалителните
чревни заболявания - болест на Крон и улцерозен колит, най-често засягат хора в
млада и активна възраст между 15 и 45 години, което предопределя и тяхната
голяма социална значимост. Болестта на Крон може да засегне всеки участък на
храносмилателния тракт-от устата до ануса, но преобладава локализацията в
долната част на тънките черва, докато улцерозният колит е хронично заболяване
само на дебелото черво.
Диагностицират
се трудно, защото симптомите им се припокриват със симптомите при дразнимо или
нервно черво, както и с инфекция, а дори и с хемороиди. Въпреки това според д-р
Наков капацитетът на българските специалисти се повишава, заедно и с достъпа на
българските пациенти до модерни терапии, с които за пръв път успяват да
постигнат ремисия на този тип хронични болести.
Ангелина Генова
dnevnik.bg
Няма коментари:
Публикуване на коментар