Translate

вторник, 4 октомври 2016 г.

Малко от уж здравословните съвети за хранене са приложими при хората с хронични чревни възпаления



Пресни плодове и зеленчуци; храни, богати на фибри; ядки и млечни продукти - това са
продуктите, които най-често се препоръчват за здравословен хранителен режим, но истината е, че са крайно неподходящи за хората с хронични възпалителни чревни заболявания. За темата говориха специалисти гастроентеролози и представители на пациентската организация на болните от улцерозен колит и болестта на Крон в рамките на фестивала Sofia Restaurant Week, който се проведе в средата на м. септември в София.
Според председателя на Асоциацията на младите гастроентеролози в България д-р Радислав Наков най-вредни са пакетираните храни. "Бягайте от тях като от отрова!" казва той на пациентите си, които са били диагностицирани с хронично чревно възпаление. По думите му храненето с готови храни, фаст фууд и преработени продукти, които много често присъстват в ежедневието на забързаните работещи хора, са пагубни за здравето.
"За съжаление, все повече се отдалечаваме от онзи начин на хранене, който е предпоставка за добро здраве, а това озвачава прясно приготвена храна с качествени продукти", добави още д-р Наков. Това в много голяма степен се отнася до пациентите с възпалителни чревни заболявания, към които той отправи съвет да не се доверяват на други освен гастроентеролози и диетолози, и да не се "самолекуват" с диети без мнението на специалистите. "Важно е тези пациенти да знаят, че има съществена разлика в препоръчвания режим на хранене в острата фаза на заболяването и в ремисия", подчертава той.
Диагноза като улцерозен колит или болестта на Крон, от които в България страдат около 21 хиляди души, идва с много ограничения, но на храната не трябва да се обръща толкова много внимание, че да се превръща в бреме, убеден е д-р Наков. Достатъчно е да се избягват млечните продукти и суровите плодове и зеленчуци; вместо пълнозърнест хляб да се яде бял и вместо пържено - печено или задушено. Агнешкото, което е богато на витамин В12 и рибата са много полезни, добавя той. Специалистът припомня постулата, че количеството прави отровата и дава пример, че дори в парче пица може да има много полезни съставки, но не бива да се прекалява. В рамките на кулинарния фестивал в София и с подкрепата на организаторите му Българската асоциация болестта на Крон и улцерозен колит (БАБКУК) провежда и своя кампания с помощта на ярки оранжеви стикери. Те ще бъдат залепени на вратите на тоалетните на всички заведения, които подкрепят кампанията и проявяват разбиране към проблема на хората с хронични чревни възпаления, които в обострена фаза на болестта си се налага да посещават тоалетната и по 20 пъти на ден. На стикера пише "Не
мога да чакам!".
Възпалителните чревни заболявания - болест на Крон и улцерозен колит, най-често засягат хора в млада и активна възраст между 15 и 45 години, което предопределя и тяхната голяма социална значимост. Болестта на Крон може да засегне всеки участък на храносмилателния тракт-от устата до ануса, но преобладава локализацията в долната част на тънките черва, докато улцерозният колит е хронично заболяване само на дебелото черво.
Диагностицират се трудно, защото симптомите им се припокриват със симптомите при дразнимо или нервно черво, както и с инфекция, а дори и с хемороиди. Въпреки това според д-р Наков капацитетът на българските специалисти се повишава, заедно и с достъпа на българските пациенти до модерни терапии, с които за пръв път успяват да постигнат ремисия на този тип хронични болести.

Ангелина Генова
dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар