Translate

вторник, 4 октомври 2016 г.

“Сигурност и устойчивост на българския бизнес и политика”



38% от законодателната дейност на Народното събрание е насочена към подобряване на бизнес средата в България
Бизнесът счита средата в България за стабилна, но настоява за реформи и обещава постоянен натиск за навременно взимане на решения

Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) проведе дискусионен форум на тема „Сигурност и устойчивост на българския бизнес и политика”, организиран под патронажа на  Цецка Цачева, председател на 43-то НС. В серия от дискусии представители на бизнес, политическият елит и медии в страната потърсиха отговори на въпросите, свързани с подобряване на инвестиционната привлекателност на България и с повишаване качеството на живот у нас. Участниците в дискусионните панели обсъдиха темите „Динамика на геополитическата среда и отражение върху бизнеса в България”, „Устойчивост и перспективи за развитие на икономическата среда в България” и „Ролята на медиите в осигуряване и поддържане среда на сигурност”. Събитието е първото от серията дискусионни форуми, организирани от СЖББ по актуални проблеми на бизнеса, образованието, стабилността и инфраструктурата.
„България се нуждае от политическа стабилност и структурни реформи, за да постигне устойчив икономически растеж. Компаниите в страната следят отблизо случващото се в региона, Европа и света и не само очакват от политиците, но и са готови да работят с тях за предотвратяване на по-сериозни последици за икономическото развитие на страната ни”, сподели д-р инж. Боряна Манолова, председател на УС на СЖББ и главен изпълнителен директор на Siemens България при откриване на форума.
„Убедена съм, че когато трябва да се преодоляват кризи и да взимаме отговорни решения, средството, което безусловно стои в основата, е диалогът. Само така можем да претопим различията и да търсим общия път към общата цел”, призова участниците към активна дискусия  председателят на 43-то НС. „Сигурността е понятие, което има много измерения. От наша страна имате моето уверение, че подобряването на бизнес средата в България е и наш основен приоритет и не случайно 38% от законодателната дейност на Народното събрание в момента е насочена именно в тази посока”, допълни тя.
Основите на дискусиите в трите панела бяха поставени съответно от  Цветан Цветанов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред,  Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси, и  Мария Стоянова, председател на СЕМ, които очертаха динамиката и перспективите за развитие на геополитическа стабилност, нейното отражение върху икономическото развитие, както и ролята на медиите за изграждане на устойчива среда в страната. На базата на техните експозета участниците в трите панела обсъдиха факторите за създаване на сигурен и устойчив икономически и политически климат и призоваха за обединяване на обществените лидери и водещите експерти зад тази кауза. Представителите на бизнеса призоваха за изграждане на стабилна политическа среда, която да гарантира прозрачни, честни условия за бизнес, защита на интересите и добри дългосрочни перспективи пред стопанските субекти и гражданите.
„В голямата си част българският бизнес може да се възползва от всички сложни геополитически процеси, които се развиват в момента”, откри политическия панел Цветанов и допълни: „Всички разбираме, че няма как да правиш бизнес, ако няма устойчивост и сигурност в политическата и бизнес средата в страната, но ние трябва да разглеждаме всички външни предизвикателства като потенциални възможности и да сме достатъчно изобретателни, за да можем максимално ефективно да се възползваме от тях.”
Стоянова пък провокира представителите на бизнеса да коментират дали според тях
трябва да бъде променена системата за данъчно облагане и социално подпомагане, дали те вече са изчерпани и има ли сфери, в които могат да бъдат подобрени. „В последната година ръстът на работната заплата в частния сектор е по-висок от ръста в държавния сектор, но освен да се грижим за повишаване на възнагражденията, трябва да се погрижим за осигуряване на качествена работна ръка. Затова реформата в образованието е изключително важна, не само за да предостави подготвени кадри, но и да наложи дуалното образование и да създаде възможност за развитие на производството в страната”, сподели председателят на Комисията по бюджет и финанси.
Председателят на СЕМ откри медийния панел с призив към журналистите да се стремят към мудност и въздържание: „Повярвайте ми, рискът да не бъдеш първи, но да разпространиш вярна информация си струва. След навлизането на социалните медии в нашето ежедневие, на традиционните медии се пада трудната задача да не се поддават на „абстиненцията” да разпространят информацията веднага, без да са сигурни в нейния източник и достоверност”. Участниците в панела се обединиха около твърдението, че обективността на отразяване на информацията е основата за изграждане на чувство за устойчивост и сигурност сред гражданите и това е отговорност на медиите, която те трябва да отстояват ежедневно.
„Днес стана ясно, че всеки от нас има своята отговорна задача при преодоляване на новите негативни тенденции, които малко или много могат да окажат влияние върху политиката и икономиката на страната”, обобщи  Манолова при закриване на конференцията. „Предизвикателството пред политиката е да работи за създаване на сигурност и благоприятни икономически условия, които да са атрактивни за родните и чуждестранни инвеститори. Бизнесът също има своята много отговорна роля със своята предприемчивост, инвестиции, прозрачност, създаване на работни места и условия за задържане на младите хора в България. А при този процес изключително важни са и медиите в създаването и излъчването на послания, оформящи облика на страната. Трябва да работим заедно за общото бъдеще на страната ни”, заключи тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар