Translate

сряда, 4 март 2015 г.

Здравето на нацията трябва да бъде споделена отговорност на цялото общество



„Само през обединените усилия на всички заинтересувани страни и широк кръг държавни и обществени участници можем да извървим пътя към целта, която сме си поставили – качествено, модерно и достъпно здравеопазване за българите”, заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, по време на "Бизнес форум фарма - полезни политики, достъпни решения, иновативни подходи".
Така, както сме се събрали днес тук, в тази зала, така трябва да изглежда консесусът за търсене на все по-ефективни решение за промяна и управление на здравната система. Очаквам този диалог, който започваме днес, да продължи с ясен план за координирани обществени усилия, с правила, конкретни стъпки и механизми за действие Партньорството на широка консенсусна основа като бъдещ модел за управление на здравната система е заложено и в стратегически документ на правителството - в концепцията „Цели на здравето 20/20”, отбеляза той.
"Трябва веднъж завинаги да забравим разказа, че промяната е война на гилдия срещу пациенти, на индустрия срещу държава и т.н. Истината е, че така чаканата и желана от всички реформа в българското здравеопазване не може да се случи без разбирането и подкрепата от всички ангажирани страни. А самата реформа се свежда до две простички неща – да създадем механизмите, при които ще започне да се плаща за качествено и резултатно лечение и ресурсът, който обществото и държавата е заделила за здравеопазване да бъде ясно и много прозрачно насочен към лечение и достойно заплащане на работещите в системата,” подчерта той.


Няма коментари:

Публикуване на коментар