Translate

сряда, 4 март 2015 г.

Правителство, медицинска общност, пациенти и бизнес обединяват усилия в търсене на качествено и достъпно здравеопазване


В столицата се проведе първата по рода си дискусия за търсене на общи решения за качествено и достъпно здравеопазване. Събитието, чиито организатор е сп. „Мениджър“, премина под надслов „Бизнес форум ФАРМА - Полезни политики, достъпни решения, иновативни подходи“.
Модератор на събитието бе д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация (НПО), един от инициаторите на европейско ниво за създаването на полезната коалиция от бизнес, правителствени и неправителствени институции за европейско партньорство за осигуряване на равен достъп до здравни грижи.
Партньорство за здраве бе основният акцент на форума, в който своите визии, цели и политики представиха министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, евродепутатът д-р Андрей Ковачев, основател на групата в Европейския парламент за преодоляване на здравните неравенства в ЕС, председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова-Проданова, медицинският директор на „Актавис” ЕАД Валентин Димитров и изпълнителният директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев.
Здравният министър отбеляза, че е необходима трансформация на модела на управление на здравеопазването, който да се основава на сътрудничество между всички заинтересовани страни и широк кръг държавни и обществени участници. В тази връзка той изрази категоричната подкрепа на българското правителство за обединяване на усилията в осигуряването на качествено, модерно и достъпно здравеопазване у нас.
Председателят на Комисията по здравеопазване към 43-тото Народно събрание д-р Дариткова приветства инициативата и предложи дискусиите по отношение на здравната реформа да се пренесат в рамките на здравната комисия, където да се търси балансирането на мненията на всички участници в процеса.
„Европейските пациенти – равни, но не съвсем” бе темата, която постави на фокус д-р Ковачев, евродепутат (ЕНП/ГЕРБ), заместник-член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент. Под негова егида миналия месец в ЕП бе официално учредена Група на евродепутати, които ще работят по проблемите на достъпа на европейските пациенти до качествена медицинска грижа. България е първата страна в Европа, в която се представят на местно ниво целите, мисията и политиките на общоевропейското партньорство за равен достъп до качествено лечение. Д-р Ковачев съобщи, че именно в рамките на тази работна група ще бъдат предприети стъпки за измерване на здравните неравенства в страните членки на ЕС, след което ще бъдат начертани политики за уеднаквяване на стандартите в здравеопазването.
Работната група е създадена в резултата на сформираното в края на 2014 г. Европейско партньорство за осигуряване на равен достъп до здравни грижи (Patient Access Partnership), което е учредено от Национална пациентска организация и Европейски пациентски форум и което ще работи в посока намиране на иновативни решения за намаляване на неравенствата по отношение на достъпа до качествено здравеопазване в Европа.
Как може и трябва да се случи преходът към модерно и достъпно здравеопазване обсъдиха основните участници с подчертано експертен профил във втория дискусионен панел: д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на AmgenBulgaria, доц. д-р Анна Михова, началник на катедра "Патоморфология, аутопсионна и биопсична диагностика", ВМА – София, доц. д-р Костадин Ангелов, изпълнителен директор на Александровска болница, д-р Явор Дренски, председател на Националното сдружение на частните болници, изпълнителен директор на МБАЛ "Токуда Болница София" и д-р Евгени Тасовски, мениджър „Връзки с институции“ в "БГФармА".

Няма коментари:

Публикуване на коментар