Translate

вторник, 11 ноември 2014 г.

Ще има персонални промени в МЗ обеща здравният министър д-р Петър Москов




Това обяви новият здравен министър д-р Петър Москов, който пое поста от служебния министър д-р Мирослав Ненков.
Той даде заявка за ясен ангажимент към спешно завършване на електронното здравеопазване и на проблемите в спешната помощ.
Д-р Москов съобщи, че екипът му в МЗ почти е готов и в следващите дни ще бъде обявен.
----

Д-р Москов е роден на 17 декември 1970 г. Той е завършил е Медицинския университет в София със специалност "Анестезиология и интензивно лечение". Той е старши асистент в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Св. Анна" в София.
Специализирал е във Франция, Великобритания, Испания и САЩ. Член е на Инициативния форум за създаване на нова дясна партия през 2004 г. и учредител на ДСБ. Член е на ДСБ - район "Средец". От 2007 г. е член и на Националното ръководство на партията и общински съветник от същата партия. През 2009 г. става съпредседател на предизборния щаб на Синята коалиция. През 2013 г. е избран на Националното събрание на партия ДСБ за неин заместник-председател. Майката на д-р Москов - Емма Москова -също е политик, преподавател по архитектура и министър на културата в правителството на ОДС в периода 21 май 1997 - 25 юли 2001 г. Бащата на новия здравен министър също е лекар - казва се д-р Стефан Москов - племенник на социалдемократа д-р Атанас Москов. Легендарният режисьор Теди Москов е негов братовчед.
Семеен е и има син.


Обещания: 
1. Електронното здравеопазване ще е един от моите сериозни ангажименти. В следващите месеци ще бъдат задвижени обществените поръчки за индивидуалната електронна здравна карта, електронната рецепта и досие. В рамките на 2015 г. процесът трябва да е относително завършен. Искаме всеки един да има електронен носител и той да е нашето право на достъп. Това значи край на търговията с направления.
2. Ще искам повече пари за здравеопазване.
3. Ще работя медицината да се върне в здравните заведения и в болниците, като търговията постепенно, но сигурно да й отстъпва място. Не виждам никакъв проблем държавните болници, които са под ръководството на МЗ, да престанат да бъдат търговски дружества. За европейския чиновник нашите болниците са средни и малки предприятия. Това е странно, тъй като в нито една друга европейска страна не е така. Разбира се, всички болници - държавни или частни, ще продължат да работят със здравната каса.
4. Реални промени в спешната помощ. Трябва да се обезпечат три неща: кадрите, осигуряване на необходимата апаратура и разделение между отделните части на спешната помощ, защото има свръх натоварени и такива, които не са. Ще се боря за средно увеличение 25-30 % на заплатите в спешната помощ още от следващата година.
5. Моделът, зад който застава управленското мнозинство, не е заместващ, а допълващ. Тоест да има една здравна каса с базов пакет медицински услуги и надграждане от доброволни фондове. Сега всички съвсем легално плащаме за скъпи изделия в болниците, за преглед при специалист в доболничната помощ, ако няма направление, за избор на лекар и за медикаменти. Това не е ли готов субстрат за доброволно здравно осигуряване?
6. Няма да се увеличава здравната вноска и няма да се въвежда официално доплащане в болниците.
7. Скептичен съм спрямо наказателните мерки срещу неосигурените, защото това не е законно и защото няма да сработи. Някои от българите не виждат смисъл да се осигуряват. Затова системата, МЗ и болниците трябва да дадат смисъл. А държавата трябва да влезе в редиците на изрядните платци.
8. Тъй като България е малка и бедна държава, трябва да има ясна политика и на МЗ, и на всички овластени органи, че на първо място стои генериката. Но и иновативни медикаменти трябва да бъдат на разположение на българските пациенти.
9. Ще има коренна промяна в наредбата за специализации. Не виждам никаква причина един млад лекар, който е започнал да работи в болницата в Димитровград, да трябва да прекара следващите 4 години от живота си в университетска база, където да извърши своята специализация. Младите хора, които искат да останат в собствения си град и да работят, ще могат да го сторят и за мининум от време, за което се усвоява базата от знания, ще могат да се явят на държавен изпит и да защитят специалността си.
10. Ще има персонални промени в министерството и болничните бордове.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар