Translate

понеделник, 10 ноември 2014 г.

За пръв път български студенти ще могат да кандидатстват по програма „СТИПЕНДИАНТИ НА АМДЖЕН – ЕВРОПА”

За пръв път българските студенти по медицина, фармация и природни науки ще могат да кандидатстват за стипендия за практическа научноизследователска работа в сферата на фармацията, в рамките на лятната студентска програма за научни изследвания по естествени науки и биотехнологии-„Стипендианти на Амджен – Европа” - The Amgen Scholars Europe Programme. Това съобщи д-р Красимира Чемишанска, генерален
мениджър на Амджен за България. Програмата дава възможност на избрани студенти да придобият опит чрез практическа научноизследователска работа в някои от водещите образователни институции в Европа. Понастоящем трите европейски университета, които са домакини на лятната програма за научни изследвания, са: Karolinska Institutet, Швеция; Ludwig-Maximilians-Universität München, Германия; University of Cambridge, Великобритания.
Академични области за научни изследвания, в които избраните студенти от цял свят ще могат да придобият практически опит, са: Биохимия; Биоинженерство; Биоинформатика; Биопсихология; Биотехнологии; Химическо и биомолекулярно инженерство; Химия; Имунология; Медицинска фармакология; Микробиология; Молекулярна, клетъчна и развойна биология; Молекулярна генетика; Молекулярна медицина; Молекулярна фармакология; Невробиология; Невронауки; Патология; Психология; Статистика и Токсикология.
Като стипендианти на „Амджен“ студентите имат възможност:
-Да участват във важни университетски проекти за научни изследвания,да придобият практически знания чрез лабораторна дейност и да допринесат за развитието на науката;
-Да взаимодействат с университетски преподаватели, включително с някои от водещите учени в Европа;
-Да участват в научни семинари и други общи събития.
Ключов компонент от лятната програма е симпозиумът, на който студентите получават информация непосредствено от водещи учени. Европейският симпозиум се провежда в Англия и осигурява за студентите ценната възможност да общуват с други стипендианти на Амджен от различни държави в Европа.
Кандидатстващите за програмата „Стипендианти на Амджен – Европа” трябва да са студенти, приети в колежи или университети в Европа и студенти, които не са завършили своята бакалавърска или първа степен (или еквивалентна степен) преди участието си в тази програма. Освен това е необходимо да имат отлични академични резултати и  силно желание за обучение в докторска степен.
От „Амджен“ подчертават, че всеки от университетите-домакини в Европа има собствена процедура за кандидатстване, но крайният срок за подаване на документите за всички университети е началото на февруари 2015 г.
Д-р Чемишанска съобщи още, че „Амджен“ – България ще връчи и специален учебен грант, който ще бъде присъден на конкурентен принцип след представяне на иновативен проект в областта на биотехнологиите.
 Повече информация може да бъде намерена на интернет страницата на програмата - www.amgenscholars.eu.

Няма коментари:

Публикуване на коментар