Проф. д-р Стефка
Петрова, специалист по хранене от Националния център по обществено
здраве и анализи акцентира върху храненето по време на бременност и кърмене и
отражението му върху кърмата по време на семинар в Първа АГ болница „Света
София”, във връзка със Световната седмица на кърменето:.
Най-важните 1000 дни от живота на човека започват от момента
на зачеването и продължават до края на 2-та му година. Неслучайно в света вече
се налага понятието „хранително програмиране в ранната детска възраст”, което
започва още от бременността, а дори и преди нея. Защото майката е тази, която
създава най-ранната среда за въздействие върху развиващия се организъм. И не е
необходимо тя да спазва специална диета, а трябва просто да се стреми към
здравословен модел на хранене-пълноценно и балансирано. Еднакво рисково за
детето е поднорменото и наднорменото тегло на майката. В първия случай е налице
вероятността за преждевременно раждане и предопределяне на дълготрайни
метаболитни промени при недоносените деца, а във втория води до увеличен риск от
затлъстяване на потомството и инсулинова резистентност в зрялата му възраст.
Дефицитът на витамина фолат, в ранната бременност, увеличава
опасността от спина бифида. Приемът на фолиева киселина по 400 мкг дневно поне
3 месеца, преди настъпването на бременността, снижава този риск при новородените
със 70%-80%.
Дефицитният прием на енергия и хранителни вещества може да
ограничи растежа на различни органи и тъкани в плода. Особено чувствителен е
панкреасът, който трудно може да достигне нормалната си големина и остава с
намален функционален капацитет.
Дефицитът на йод пък води до вродени малоформации на плода, а
последствията при дефицит на желязо до преждевременни раждания, намален растеж,
ниско тегло.
Затова през бременността е особено важно да се приемат храни
богати на витамина фолиева киселина (В9),
на омега-3 полиненаситени мастни киселини, желязо и йод.
Бременните жени трябва да консумират риба поне два пъти
седмично. В това число сьомга, но не пушена, мерлуза, херинга, сардини и
пъстърва. В менюто им обаче трябва да отсъстват риба-тон и акула, заради
опасността от натрупване не желязо. Месото(телешко, свинско, агнешко), ядките,
сиренето, млякото и млените храни трябва да са в ежедневното им хранене. От
листните тъмни зеленчуци, лещата, боба-желязото се усвоява едва в 2% от тях.
Затова, ако към ястия със спанак напр.се прибави и чаша фреш много по-добре се
усвоява вит. С.
Черният дроб, независимо дали е свински или пилешки, да не
се консумира заради високото съдържание на витамин А в него. Като хранителна
добавка трябва да се взима само когато е сигурно, че майката има дефицит от
вит. А.
Препоръчителна е да се ограничат пържените храни, маслото и
силните подправки. Да се приема само йодирана сол, но не и на хималайската, тъй
като тя не съдържа йод. Алкохолът напълно да се ограничи, тъй като той повишава
рискът от вродени аномалии на плода и раждане на деца с алкохолен синдром.
Кофеинът също трябва да се намали. Бременните не трябва да пият повече от 2
чаши кафе или 2-3 чаши чай дневно, защото редовният прием на кофеин може да има
тератогенен ефект и също да предизвика вродени дефекти у плода. И слабителните
лекарства не се препоръчват, тъй като е възможно и те да окажат вреден ефект
върху него.
Пълноценното хранене е от съществено значение и за
продукцията на майчината кърма. През първите шест месеца жените трябва да приемат
по 600 ккал дневно, а през вторите шест месеца – по 400 ккал. Важен е и приемът
на достатъчно течности, тъй като ограничаването му може да намали количеството
на кърмата. Препоръчително е майките-кърмачки да пият от 8 до 10 чаши течности
дневно, най-вече вода, айрян и неподсладени плодови сокове. Те обаче трябва да
избягват напитки със захар, алкохол и кофеин, които могат да преминат, чрез
кърмата в бебето.
Всички бременни и кърмещи жени трябва да съблюдават нормално
хранене като не ограничават и избягват алергенните храни, тъй като няма
доказателства, че игнорирането им намалява рискът от атопични заболявания при
децата-бронхиална астма,алергичен ринит, хранителни алергии.
Захранваното на децата с храни, напълно различни от
майчината кърма, не трябва да бъде преди 17-та седмица и не п-късно от 26-та
седмица от раждането. Ранното захранване крие риск от болести с диарии, хранителен
дефицит и др. ,поради незрялост на плода, а късното-забавяне в растежа.
Препоръчително е захранването да започне с безглутенови
каши, обогатени с желязо, т.е. с едно компонентна храна с мека, гладка
консистенция.
Няма коментари:
Публикуване на коментар