Translate

сряда, 26 февруари 2014 г.

Становище на БАРПТЛ във връзка с приетия от Народното събрание Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина



Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ)
изразява своето недоумение от последователността, с която се вземат погрешни  решения и се генерират нови проблеми в лекарствения  сектор.
Изразяваме съжаление за пълната липса на прозрачност и консултации с всички заинтересовани страни по време на целия процес по създаването, обсъждането  и приемането на поправките в Закона за лекарствените  продукти в хуманната медицина. Асоциацията повторно декларира своята  подкрепа и уважение към вносителите на закона да защитават най-висшата ценност - здравето на пациента. Ние изразяваме обаче, несъгласие с подхода на парламентарното мнозинство да приема законови промени, които решават проблеми на пациентите  и обществото,  непрозрачно и без консултации с тези, които познават проблема и  могат да допринесат за неговото  решение. Проблемът с недостига на лекарства няма да бъде решен по пътя на ограничаването на паралелната търговия, а напротив чрез стимулирането на паралелен внос на липсващите в страната медикаменти.
БАРПТЛ изказва своята благодарност към Президента на Република България, който с връщането за ново обсъждане на текстове от закона, изрази недвусмислено своята загриженост за противоречието на подготвените поправки с Конституцията на страната и европейското законодателство.
Асоциацията следи реакцията на Европейската комисия, която в момента разглежда жалби именно срещу частта за паралелния износ в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. В случай, че бъде открита наказателна процедура срещу България, очакваме, някой да поеме отговорност за последиците, които ще засегнат всички български данъкоплатци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар