Translate

сряда, 30 октомври 2013 г.

Обръщение от УС на Столичната колегия на БЛС



ДО ГРАЖДАНИТЕ НА СОФИЯ
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПОЗВАНЕ
ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
ДО МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИИТЕ
ДО МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА  НЗОК
ДО ДИРЕКТОРА НА РЗОК СОФИЯ
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
ДО КМЕТА НА ГРАД СОФИЯ
ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА УС НА БЛС
ДО РЕГИОНАЛНИТЕ УС НА БЛС


От 2001 г. четири парламента, четири правителства не си мръднаха пръста да продължат започнатата здравна реформа и да доизградят модерна и функционираща
здравна система.  Днес при наличието на интензивно развитие на медицинската наука и практика, характерно не само за света , но и за България, съществуващата здравна система се явява спирачка и между двете е издълбана дълбока пропаст.  Възникналите проблеми се решаваха на парче, кърпеха се дупки и се гасяха пожари. Всеки оставяше за следващите управляващи да вади горещия картоф от огъня- в резултат:
- Неработеща здравноосигурителна система;
- Огромен брой  неосигурени
- Одържавена НЗОК
- Главоломно нарастващ дефицит на кадри;
- Затворени и задлъжнели ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
- Болници, фамилни лекари и специалисти в доболничната помощ вече 13 години дотират държавата през собствените си доходи и работят в условия на рестиктивна регулация, превръщаща се в опасна за здравето и живота на гражданите дейност.
- Допълнителни плащания /регламентирани и нерегламентирани/ от пациентите.
- Държавата абдикира от основните си задължения- спешна помощ, онкоболни, редки болести, внасяне на здравни осигуровки на социалните групи , които е длъжна да осигурява, ТЕЛК.
- Катастрофа на цялата система.
      Но до такъв парадокс, какъвто наблюдаваме днес никой не е достигнал.
Една законова интитуция /НЗОК/ да подбужда и принуждава друга, също законова /Лечебни заведения/ да извършват документно финансово престъпление , което по българското законодателство е наказуемо. Отправяме предупреждение към Изпълнителните директори на лечебни заведения , че с подписване на незаконните анекси стават наказуеми по търговски закон за съзнателно нанасяне вреда на ръководените от тях търговски дружества. Какво ДДС ще отчислят към НАП- това , което са подписали чрез незаконният анекс или истинското , за което  също  са подсъдни? Как ще работим в следващите три месеца-може би ще трябва да спрем една оперативна интервенция до шев на коремната стена и да оставим пациента на 80 % обслужен? Парадоксът е пълен!
      Конкретният повод за нашия протест е опитът на НЗОК да прехвърли на лечебните заведения недостига на средства на фона на тотален недостиг през изминалите години.
      Настояваме отговорните институции – Парламент, Министерски съвет, Президент, НЗОК, да решат спешно проблема с липсващите в бюджета на НЗОК средства ,като осигурят необходимите средства за 100% заплащане до края на годината на изпълнителите на медицинска помощ.
      Не можем да приемем никакви половинчати решения. Не можем да се съгласим днешният недостиг да бъде прехвърлен за 2014 г и отново да започнем с дългове. Следващата година ние и нашите пациенти отново ще живеем, работим и боледуваме , което явно не влиза в сметките на днешните отговорни за състоянието институции .
      Угасете разгарящият се пожар днес , защото утре той ще погуби държавността ни.





Няма коментари:

Публикуване на коментар