Translate

понеделник, 28 октомври 2013 г.

У нас близо 2, 2 млн. души-възрастни и деца са със свръхтегло




В България близо 2 млн. от възрастното население е със свръхтегло, а половината от тях - със зътлъстяване. У нас около 200 хил. са децата със свръхтегло, от които 67 хил. са със затлъстяване. В повечето европейски държави между 30 и 80% от хората над 18 г. и около 20% от децата са с наднормено тегло, сочат данни на Световната здравна организация.
България е на шесто място в ЕС по свръхтегло и затлъстяване сред децата, като всеки трети български първокласник е с наднормено тегло, съобщи доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, във връзка със Световния ден за борба с наднорменото тегло. По думите му наднорменото тегло сред българчетата се дължи на недостатъчното движение и прекомерната употреба на чипс, бисквити, пици и сандвичи, а липсата на сън, генетична предразположеност, стрес, обездвижване са едни от основните причини за затлъстяването, което е в основата на метаболитни и редица хронични заболявания, сред които хипертония, диабет, костно-ставни проблеми и дори някои видове рак. 
Той припомни , че наднорменото тегло и затлъстяването повишават от 2 до 6 пъти риска от артериална хипертония. Въпреки че у нас е отчетено добро ниво на профилактика, експертите алармират за повишаване на детското затлъстяване с 20% за последните 4 години.
Този век се очертава като пандемичен и по отношение на захарния диабет, чиято честота се увеличава в световен мащаб, съобщи проф. Надка Бояджиева от Медицинския университет в София. И докато диабетът от втори тип - този, свързан със затлъстяването, преди е засягал хора над 40-годишна възраст, то сега той се проявява и при по-младите хора. Ето защо истинското предпазване от болестното свръхтегло започва в пренаталната възраст.
Ако една бъдеща майка не желае нейното дете да бъде дебело, а след това да развие диабет, високо кръвно и други сърдечносъдови заболявания, не бива теглото й по време на бременността да се увеличи с повече от 15-20 кг, допълни проф. Ханджиев.
„Едно 3-годишно дете трябва да спи около 11 часа, а 10-годишно - 9-10 часа. Всички знаем, че това въобще не е така при днешните деца, които седят и играят компютърни игри по цяла нощ и освен че не спят, стоят и на едно място”, даде пример д-р Жан-Мишел Борис, директор на най-голямата международна мрежа за превенция на детското затлъстяване.
Проф. Бояджиева представи проекта PREVIEW, чиято цел е медицински специалисти да намерят хора, при които е заложен така нареченият преддиабет и които се нуждаят от помощ. Специалистите от своя страна пък да подобрят метаболизма им. Тя подчерта, че именно преддиабетът е скритият убиец на много хора, тъй като той се развива с години и понякога се проявява внезапно в много тежка форма като обикновено засяга хора с 20% свръхтегло.
Българи, които страдат от затлъстяване, могат да участват в проект на Медицинския университет за превенция на диабета. В продължение на 5 г. участниците ще бъдат под безплатен медицински контрол, като за период от два месеца ще получават безплатна диетична храна. Желаещите да се включат в проекта могат да се обадят на тел. 0887 944 115, съобщиха организаторите.
Стана ясно и че следващият конгрес, посветен на затлъстяването, догодина ще бъде именно в София. Той е извоюван в конкуренция с Рим, Порто, Йерусалим и Барселона.
---------
Във връзка със Световния ден за борба със затлъстяването асоциацията организира в НДК безплатни измервания на тегло, телесни мазнини, сърдечносъдови рискове.
Измерванията ще бъдат част от инициативата „Алея на здравето" и ще бъдат от 30 октомври до 3 ноември включително. Ще бъдат представени и нови диетични продукти и хранителни добавки за превенция и лечение на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар