Translate

понеделник, 28 октомври 2013 г.

Самоконтрол на организма по езика



Езикът служи не само за вкусовите ни възприятия. Той е отговорен за индивидуалното усещане на студ и топлина, а също и за болка. Свързан е чрез 4 големи нерва директно с мозъка, но също и с вътрешните органи. Затова промяната на формата и цвета му може да е сигнал за нарушени функции в тялото ни или заболяване.
Диагностиката по езика се практикува от хилядолетия в източната медицина. Как обаче да знаем кое е нормално и кое не? Важно е да си създадем навика редовно да наблюдаваме езика, съветват медици. Така по-лесно ще се ориентираме, ако има промени.
Самоконтролът се прави най-добре сутрин на гладно, направо след ставане от леглото. Вземете огледало и застанете на добре осветено място срещу прозореца. Изкуственото осветление в банята може да ви попречи да забележите промяната в цвета.
Второто, за което трябва да следите, е формата. Огледайте дали езикът не е отекъл
или подпухнал, дали няма удебелявания, или пък не се е свил. Важно е също така на кое място се наблюдават промените - на върха, в средата, отстрани или в основата. Всеки участък от езика се свързва с определен орган или група органи. Обложеният език е признак за нарушена функция на някой от вътрешните органи. Дебелият бял слой на обложения език по правило е индикация за настинка или смущения в стомашно-чревния тракт. Бяло облагане по дължина в средата сочи проблем с панкреаса. Гъбичната инфекция в организма се издава чрез" жълтеникаво-бял слой. Ако облагането е по-скоро жълто, трябва да прегледаме черния дроб или жлъчката. Същият симптом се наблюдава понякога и при температура.
Кафявото облагане е признак за общи смущения в храносмилането или промени в стомашно-чревния тракт. Ако е съпроводено с леко подуване, може да е налице слабост на бъбреците. Ако кафеникавият слой е само от едната половина на езика, може да имаме възпаление на средното ухо от същата страна.
Бледият език с червени петънца може да насочи лекаря към диагноза, свързана с дихателните пътища, например астма. Червеният език, който изглежда като "лакиран", издава хронично заболяване на черния дроб. Интензивно червено оцветяване се наблюдава при скарлатина.
Сивият език е признак за малокръвие. Най-неприятно е оцветяването в черно. То сочи слабост на имунната система и може да е предвестник на тежки заболявания като левкемия. Тъмният слой върху езика може да се дължи и на лечение с някои антибиотици.
Ако езикът е подут и отстрани има отпечатъци от зъбите, най-вероятно щитовидната жлеза не функционира в достатъчна степен или пък човекът има проблеми с черния дроб. Прекаленото уголемяване се свързва с тумор на мозъка. Внезапното му осезаемо подуване е знак за алергия.
Дълбоки улеи и набраздяване има при хора, които имат болен панкреас. Проблемите със сърцето пък могат да се издадат чрез удебелените вени отдолу на езика. Неравномерното бяло облагане, съпроводено с отпечатъци от зъби по страните, може да ни насочи към смущения в храносмилането и объркване в хормоналната система. При язва човек обикновено има сух език, който отстрани е лепкав като глина. Сухият, изтръпнал език е признак за обезводняване. Екстремната сухота в устата може да е свързана със заболяване на слюнчените жлези. Ако само езикът е сух, а устните по ръба са напукани, трябва да се провери кръвната захар.
Понякога езикът е възпален и сякаш пари. Това се дължи на липса на желязо и на витамин В12. Може да е свързано с малокръвие или диабет. Все пак не надценявайте собствените способности сами да си поставите диагноза според състоянието на езика.
Препоръчва се почистването на езика да става два пъти дневно.


Няма коментари:

Публикуване на коментар