Translate

четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Константин Пенчев: Здравето и животът на хората не може и не трябва да зависи от прогнозни обеми и ограничени бюджети


Националният омбудсман Константин Пенчев в писмо до здравния министър в оставка Десислава Атанасова заяви своята принципна позиция, във връзка с ограниченията и протестното писмо на работещите в МБАЛСМ "Пирогов".
Според него здравето и животът на хората не може и не трябва да зависи от прогнозни обеми и ограничени бюджети. За възприетия начин на финансиране подчертава, че той може да наруши нормалната дейност на болничните лечебни заведения и да доведе до ограничаване на достъпа до здравни услуги. Това е предпоставка за  влошаване качеството им, поставяне в риск опазването на здравето и ограничаване човешките права на избор на лечебно заведение, твърди той.
Омбудсманът е категоричен, че сега действащата нормативна уредба, предстоящите промени в нея и практиките в здравеопазването трябва винаги да са под непрекъснат и задълбочен  анализ за въздействието им върху пациентските права, за да не се допусне накърняването им.
Независимо от настоящата политическа обстановка той изрази увереност, че здравния министър  ще прояви нужната отговорност и ще инициира незабавни мерки "за преодоляване на създалата се кризисна ситуация с оглед гарантиране на правото на гражданите на медицински грижи", завършва писмото на омбудсмана.


Няма коментари:

Публикуване на коментар