Translate

вторник, 11 декември 2012 г.

Началото на края на пълната забрана за пушене



По-мекият режим в заведенията може да се върне още преди празниците


След няколко седмици на намеци и медийни слухове за тихи договорки между депутатите съдбата на пълната забрана на пушенето в заведенията се движи все повече в посока смекчаване. След като в неделя вечер премиерът Бойко Борисов даде картбланш за либерализацията с думите "категорично съм против да се пуши преди 22 часа в заведенията" и "темата да се повдигне в Народното събрание и да го обсъдят", в понеделник тезите му повториха и други представители на властта.
Либерализацията най-вероятно ще бъде направена с промени между двете четения на проекта за поправки в Закона за здравето. Той бе внесен в парламента още през септември от независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов и ще бъде разгледан от парламентарната здравна комисия този четвъртък.
Пред журналисти министърът на икономиката Делян Добрев намекна, че смекчаването на режима може да се случи още преди празниците. Неизвестно засега остава единствено каква точно ще бъде то – пушене навсякъде след 22 часа или връщане на предишния режим с отделения за пушачи и непушачи, както е заложено в проекта на Гумнеров и Иванов. За последното настояват и самите хотелиери и ресторантьори, които в последните седмици са особено активни в изявите си против пълната забрана за пушене.
"Гъвкави" възгледи
По думите на Делян Добрев ресторантьорите искат "определена гъркавост за определени часове, определени помещения", а той бил склонен на такава, тъй като отговаря и за туризма. "Това решение обаче трябва да стане с консенсус в Народното събрание, а не с определено виждане на министър", добави той.
Представителите на ГЕРБ в Народното събрание явно вече също са склонни на "гъвкавост" след изказването на премиера. "Българското общество не можа да се примири с този закон, а бизнесът твърди, че изнемогва. Затова трябва да обсъдим възможността за връщане на старото положение", заяви в понеделник и Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия от ГЕРБ, цитирана от агенция "Фокус". Само три дни по-рано тя бе казала, че няма достатъчно конкретни бизнес аргументи за либерализация на режима за пушене. Седмица по рано пък пред "Капитал Daily" Дариткова отрече либеразлизацията да е била обсъждана сред депутатите , както и да има каквито и да било нагласи за промяна на режима сред членовете на комисията, както твърдяха медийни публикации.
"Предстои предложените от Гумнеров и Иванов промени да бъдат обсъдени на първо четене първо в здравната комисия", потвърди сега тя. По думите й между първо и второ четене предложените промени може да претърпят сериозни промени. Дариткова все пак посочва, че здравната комисия трябва да заложи на здравните аргументи и да държи на забраната за пушене. Категорична позиция против отмяна на забраната за пушене продължава да поддържа и здравното министерство.
Предпразнично
Натискът на хотелиерите и ресторантьорите логично е засилен преди предстоящите коледни и новогодишни празници и целта им е промяната да се случи преди тях. Това бе потвърдено и от думите на министър Делян Добрев, който обясни, че една от причините той да не бъде вносител на промени в посока либерализация на пушенето е, че това би отнело много време. "Тук се касае за предстоящи празници. По-бърза промяна би могла да стане от името на народните представители", каза той.

Daily Капитал
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар