Translate

вторник, 4 септември 2012 г.

Бум на сърдечни операции при бебета


Огромен брой новородени с критични стеснения на съдовете на сърцето и проблеми с аортната клапа оперираха през последните две седмици в Националната кардиологична болница в София. А там се намира единствената у нас детска кардиохирургия.
„При нас бяха доведени 15 деца в изключително тежко състояние", обясни доц. Стоян Лазаров, началник на детската кардиохирургия. Половината от болните българчета в критично състояние са на възраст до една седмица, а останалите - между първата и втората година от живота си. В продължение на двадесет и четири часа след приема им лекарите са ги стабилизирали и веднага след това са пристъпили към операциите. Преди да стигнат до детската кардиохирургия, някои от децата са обиколили по 2-3 болници, докато стане ясно какво им е. Те са били с опасност за живота, защото аортната клапа е от-.говорна за кръвообращението на цялото тяло. При 75% от оперираните деца направените разходи по спасението надхвърлят сумата от около 14 000 лв.,които осигурява здравната каса. Битка на екипа на доц. I Лазаров е възможно най-скоро НЗОК да започне да покрива 100% от разходите, направени при животоспасяващите интервенции. А не става дума и за толкова много пациенти - обикновено те са около 1 - 2-ма седмично.
„Операциите минаха добре, независимо че заради отпуските сме в намален състав и въпреки високите температури, на които не издържат климатиците ни", обясни  доц.
Лазаров. Екипът на детската кардиохирургия (а в света тя и трансплантологията се смятат за най-стерилно изискващите специалности) работи заедно с лекарите от съдовата хирургия (а тя е приета за „най-мръсната" хирургична специалност). Стандартите изискват те да нямат никакви допирни точки. Лекарите са писали писма до здравното министерство с молба за финансиране ремонт на отделен операционен блок, но молбите им са останали като глас в пустиня. В същото време македонският министър на здравеопазването помолил екипа на доц. Лазаровда поема най-тежките случаи на деца с болни сърца от западната ни съседка.

Диана Тенчева
В-к "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар