Translate

вторник, 4 септември 2012 г.

Направо сме за Гинес


Евростат пусна статистика как и за какво страните в Европа харчат парите на данъкоплатците

 България е:
- На последно място в ЕС по процент на парите за образование и за наука;
 -На предпоследно място по процента за пенсии и за здравеопазване;
-На първо място в Европа по дял на средствата за полицията;
 -На първо място в ЕС по най-нисък процент на публичните разходи спрямо БВП.

В последната година една от най-честите теми из медиите е "балансираният бюджет на финансовия ни спестовник Симеон Дянков и това колко пари отпуска той за този или онзи сектор. Говорим за трагедията в здравеопазването и сравняваме с милионите за магистрали; тюхкаме се за геноцида над науката и недофинансираното образование и сочим редом парите от хазната за СРС-та; критикуваме, че няма пари за пенсии, и мерим субсидиите за "елитен" спорт. Но никой в България не следи къде се намира държавата ни по своите харчове за различните сектори в сравнение с останалите страни в Европа. А нали сме уж божем член на Европейския съюз? Развиваме ли се в унисон със стратегия на общността или бягаме в обратна посока?
Неочакван отговор на голяма част от въпросите даде преди няколко дни европейската статистическа служба Евростат. Тя публикува доклад за нивото на държавните разходи в страните от ЕС и за разпределението на държавните бюджети по сектори. Данните са за 2010 г. - времето на Дянковата "пица". В този доклад много ясно се вижда докъде ни е докарал управляващият държавата финансов бос.
Най-фрапиращият факт, който обяснява защо България е доведена до състоянието на най-бедната страна в Европа, е, че нашата държава е суперотличникът на континента по нисък дял на разходите от хазната като процент от БВП. Предварително да отчетем, че брутният вътрешен продукт на глава от населението в България е най-ниският в ЕС - 45% от средния за общността. Преди нас е Румъния с 49%, а първенците са Люксембург с 274% спрямо средната стойност, Норвегия със 189%, Швейцария със 151%, Швеция със 126% и т.н. Та, на фона на нашия по принцип мизерен като сума брутен продукт се оказва, че сме страната в ЕС, която харчи най-малко от хазната като процент от същия този брутен продукт - 35,2 на сто. Средното ниво за ЕС е 49,1% (вж. таблицата). Неотдавна Дянков се похвали, че всъщност вече сме постигнали балансиран бюджет и че приходите са повече от разходите, т.е. имаме дори до излишък. Излишък на фона на милиони левове, неразплатени от държавата за вече извършени дейности, на фона на погубваща населението бедност!
Показателно е, че колкото и да говорят за свиване на дефицитите, развитите държави разпределят по-голям процент от своя БВП чрез държавния бюджет от по-слабите в икономическо отношение страни. А най-бедният и най-болният народ - този на България, насред кризата харчи най-малко. Такъв е капризът на Дянков. Затова е беден и болен, бидейки далеч пред останалите по "макроикономическа стабилност". Първенец по харчове чрез хазната си остава Франция - 57,9%. Толкова за пазарното общество и мястото на държавата в него. Там и тук. 
Интересна е картината, когато погледнем как се разпределя държавният бюджет по сектори. За какво харчи правителството на ГЕРБ парите на данъкоплатеца и за какво ги харчат в ЕС? Ние си знаем: МВР, магистрали, лентички, елитен спорт. Въпросът обаче е да се сравним с останалите и да видим те кое смятат за важно, кои сектори и дейности за тях са приоритети. И кои - за нас.
Над половината от всички публични разходи в ЕС като сума (54,2%) отиват за социалната защита (пенсии, безработица, майчински и пр.) и за здравеопазването, отчита Евростат. Като процент от БВП това прави 27,4%. Причината е подчертаната социална насоченост на повечето държави в общността. Това показва само едно - че премиерът Бойко Борисов е смешен с постоянното натякване, че "давал" много пари за пенсии, понеже по дела на този разход сме... предпоследни в ЕС, единствено Словакия е след нас Дания и Франция водят по разходи за социални плащания.
В здравеопазването не е по-различно - в опашката на ЕС сме по частта, която отделяме от бюджета за здравето на българина (4,8%), по този показател след нас са само Латвия (4,4%) и Кипър (3,3%). Първенци по пари за здравеопазване с над 8% от БВП са Дания, Франция и Австрия. Средният процент за Евросъюза е 7,5%. Да напомним - при доста по-високия размер на брутния вътрешен продукт на останалите държави. Това означава, че сумата, която се откъсва от сърцето на Дянков за болниците, няма как да покрива разходите им за лечението, защото сърдечната операция у нас и в Дания гълта еднакви консумативи. 
Ако сметнем общия дял на парите за социални плащания и за здравеопазване, той в България е много по-нисък от средния в Евросъюза - у нас е 18,3%, в общността средно е 27,4%. Значи някъде другаде отиват парите на българския данъкоплатец...     
Леко се открехва завесата за пътя на парите от хазната у нас, ако се спрем на показателя процент от БВП, който държавата дава за икономически дейности. По този показател, който е 4,7% средно за ЕС, ние сме с малко по-голям дял - 5,5%. Има обаче доста страни, които дават от държавния бюджет много повече от нас за инвестиране в икономиката - Белгия, Чехия, Латвия, Унгария, Австрия, Полша, Румъния, Испания и др. В тези страни просто има работещи държавни предприятия. Особено изненадващ е показателят за Ирландия - там в момента държавният бюджет налива в икономиката 25% от БВП, а преди 10 години е давал само 4%. В крайна сметка всеки се бори с кризата по свой начин. Има обаче едно просто обяснение за това, че в България хазната заделя по този показател малко повече от средното за ЕС. Очевидно Данков не дава пари за бизнеса, като се знаят неиздължените сметки към фирмите. Просто в категорията "икономически дейности", както отбелязва Евростат, се включва и строителството на инфраструктура, на стадиони или

на пътища и магистрали например...

Съвсем тъжна става картината, когато пристъпим към сектори като образованието и науката, които според стратегията "Европа 2020" имат първостепенно значение за развитието на обществото, на икономиката и на кадрите. Образованието в страните от ЕС-27 получава от държавния бюджет средно 5,5% от БВП. У нас за него се заделят 3,8%. Това е най-ниският процент в целия ЕС! Последни сме на континента по дял на разходите за образование. Факт. България, чието образование допреди 20 години се даваше за пример на Европа, днес е 
изтипосана като последен двойкаджия.
По резултатите, показани от нашите ученици в международните изследвания за качество на знанията - също. И нека сега апологетите на пазарната икономика да продължават да тръбят, че държавното финансиране на образованието не е най-важното, че студентите трябва да плащат все повече за обучението си и че частният сектор в "образователните услуги" трябва да се разраства. Европа нито мисли, нито постъпва по техните предписания. Въпреки кризата средствата за образование от хазната в почти всички държави са увеличени като процент от брутния продукт. У нас - не.     
За науката пък направо не сме за приказване, защото Дянков и правителството на ГЕРБ я подложиха на истински геноцид. Тя никога не е получавала достатъчно от държавния бюджет, но все пак допреди 3 години и нещо публичните разходи за наука у нас бяха стигнали 0,29% от БВП. Сега са паднали на 0,18%. Което е не просто последно място в ЕС, то е под дъното. Средните разходи в ЕС-27 за наука са се вдигнали до 2% от БВП. Не говорим дори за страни като Швеция и Дания, където публичните разходи за изследвания са съответно 3,42 и 3,06% от БВП, но не можем да сме слепи, че дори Румъния ни изпревари двойно по този показател. 
Но, дявол да го вземе, при тия хвалби на Дянков за страхотната ни финансова стабилност няма ли поне едно нещо, по което България да излиза напред? Има. Над средното ниво сме по разходи за военните и за отбрана. И сме на първо място в Европа по дела на парите за... полицията! В общността средните разходи за отбрана са 1,6% от БВП, у нас са 1,8%. А с вътрешен ред и сигурност, сиреч с полицията, просто можем да се похвалим - ние даваме 2,7% от БВП, докато в Европа средният процент е 1,9. Близо до нас е само Великобритания с 2,6% от БВП за ред и сигурност, останалите държави са назад. Нямат си Цветанов. И това е картината за 2010 г., когато вътрешният ни министър не бе започнал още да получава нагло за СРС-та и за какво ли не несметни милиони бонус от хазната над определените му със Закона за бюджета суми. Както е тръгнало, догодина Евростат ще ни впише направо в Книгата на Гинес по грижи за полицията. Блестящото ниво на сигурността и реда в държавата ние сами си го знаем. 

Разходи от държавния бюджет в % от БВП по сектори

                               ЕС-27      България
                               средно

Социални              19,9         13,5
плащания

Здравеопазване     7,5          4,8

Образование          5,5         3,8

Икономически        4,7          5,1
дейности

Наука                     2,0          0,2

Полиция                1,9           2,7

Отбрана               1,6           1,8

 
Велиана Христова
 В-к "Дума"

Няма коментари:

Публикуване на коментар