Translate

вторник, 4 септември 2012 г.

Над 20 000 пазаруват в магазините - втора ръка

Повече от 20 хил. души подкрепиха подписката, за отпадане на наредба 27 от 2005 г., регламентираща забраната за внос на обувки секънд хенд, инициирана от Националния съюз на вносителите и търговците на дрехи втора употреба.От организацията смятат да сезират Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите към Европарламента, защото подобна забрана нямало в останалите 26 членки на ЕС.
Председателят на съюза Севдалин Спасов се аргументира, че всеки, който ходи да играе боулинг, обува обувки, които са носени многократно, същото важи и за кънки и за ски обувките. И за да няма двойствен аршин т. е. за едни бизнеси това да е позволено, а за други да е забранено несправедливостта трябва да се откорегира-забраната да падне.
Мотивите на МЗ, за налагането на забраната,  са, че така се разпространяват не само гъбични заболявания по краката, но се причиняват и различни деформации, заради индивидуалната форма на стъпалото, стойката и начина на ходене. От институцията все пак бе дадена заявка, че ще се обсъди евентуалната отмяна на забраната за продажба на обувки вто­ра употреба. 
Социологическите данни от проучванията сочат, че над 48% от българите пазаруват дрехи именно от тези магазини. Всеки месец в страна­та се внасят близо 10 000 т. дрехи (800 тира) , битови изделия, чанти и обувки втора ръка. Магазините за такива стоки са над 4000, а заетите в бранша са над 20 000 души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар