Translate

понеделник, 3 септември 2012 г.

Старосел-Раят съхранил българските традиции

Независимо от сезона - пролет, лято, есен или зима тук винаги има  купон, но от ония малко по-особените без чалга, а  с честване на някоя от нашите си традиции.  
Във винарски комплекс Старосел, и тази година,  в началото на септември,  бе избрана  "Кралица на виното 2012". И така и този път бе отбелязано  началото на гроздобера.
В празника на виното участваха 10 млади, красиви и талантливи момичета от областта, из между които бе избрана очарователната  Величка Пройчева от Старосел, студентка  по икономика на туризма в Пловдив за "Кралица на виното 2012". По стар тракийски обичай тя с боси крака смачка първото набрано  грозде, с което даде и началото на тазгодишното винопроизводство. Всички момичета, участвали в своеобразния конкурс, бяха наградени, а първите три освен с двудневна почивка в комплекса се сдобиха и с възможността да се научат и да яздят.
Тази година за първи път  в обичая участва и 12-годишният Валентин Груйчев, най-младият лозар от Старосел, който докара  каруца, пълна с току-що откъснатото грозде. По думите му обаче то определено е по-малко от миналата година.
Но не само  този празник тук се отбелязва подобаващо с много песни и танци.  Няма да сгреша, ако кажа  направо ритуално, спазвайки българските обичаи и традиции, съхранили обичта и сърцата на предците ни..
 Автентичното им пресъздаване  е не само подсилено от красотата на природата, но и обгърнато от добронамереността, сърдечността и гостоприемността   на организатори и персонал.
В този рай съжителстват минало и модерно настояще, които се преплитат като лозница пълзяща нагоре, нагоре...
Тук в комплекса има и специална дегустационна зала автентично наподобяваща храмът на бог Дионисий. Има още и зоокът. А към  бутиковия хотелски комплекс  прилегнал е външния  басейн с минерална вода (строи се и вътрешен в момента). Не са забравени почитателите  и  любителите и на СПА процедурите, но повече подробна информация за винарски копмлекс "Старосел " може да намерите на: http://www.starosel.com/index.html
 
Казано обаче съвсен на кратко, с няколко изречения-Село Старосел е сгушено под южните склонове на Същинска Средна гора и е в близост до град Хисар, известен с чудодейните си минерал извори. То е сред 100 национални туристически обекта,главно заради тракийския комплекс „Четиньова могила”, намерен през 2000 година от Георги Китов. Винарски комплекс "Старосел" е комплекс за винен туризъм разположен в подножието на историческия хълм край село Старосел.
 




-----------------------------------------------------------------


 


Еньовден също е сред най-почитаните празници в Старосел. Той се свързва освен с билките, с наричането на момите, с минаването боси за здраве, под венеца от билки, но и с виното и почитта на траките към слънцето. Тук нашите обичаи и традиции не само изконно  се спазват, но  се предават и на младите поколения, които макар и да са повлечени в руслото на чалгализацията, не са нейни подвластници....

Няма коментари:

Публикуване на коментар