Translate

понеделник, 4 юни 2012 г.

Сметната палата ще направи одит на регулирането на цените на лекарствата

плащани от държавата чрез НЗОК и МЗ от 2008 г. насам. До края на октомври резултатите трябва да са внесени в парламента, решиха депутатите.
Според взетото решение, палата ще проверява изпълнението на регулирането на лекарствата от позитивния списък за периода януари 2008 г. – септември 2012 г. По време на дискусията в парламента стана ясно, че до момента не е имало одит на здравната каса и министерството за цялостната лекарствена политика, а само за медикаментите за онкоболните. Поради извършвани проверки пък депутатите приеха предложението на Сметната палата да съкратят първоначално предложения срок - началото на 2005 г. Одиторите ще изследват ефективността, ефикасността и икономичността и ще преценят доколко държавата успява да регулира цените на лекарствата, за които се плаща с публични средства. По време на проверката ще се потърси и опитът от аналогични проверки в държавите членки на ЕС.
Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова одитът ще позволи на Народното събрание да прецени дали са необходими законодателни промени за по-доброто разходване на публични средства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар