Translate

сряда, 6 юни 2012 г.

Българските тийнейджъри заемат челни честа в ЕС по консумация на бира , употреба на амфетамини и цигари

Анкетираните български ученици са 2217-всеки пети младеж се е напивал, а всеки трети гарнира алкохолните напитки с цигари

Данните от Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD 2011), сред ученици родени през 1995 г. от 36 държави, вкл. и България, за периода 2007-2011 г., сочат, че във възрастта между 15 и 16 години, бирата е предпочитан алкохол. 
 У нас 66% или 2/3 от учениците са пили поне по една бира в последния месеца, докато европейските им връстници са 57%.
48% от тях поемат, едно след друго, по 5 и повече питиета, а 11% за 30 дни са надигали чашката десет и повече пъти. Делът на двата пола се изравнява като се наблюдава лек превес при пиещите момичета. Сред останалите „медалисти" са Чехия, Белгия, Германия.
Добрата новина е, че тийнейджърите ни се нареждат на 10 място в Европа, по показателя "степен на напиване" - консумация на друг по-твърд алкохол. Поне веднъж през живота си алкохол са пили 87% от тийнейджърите у нас. По този показател те отстъпват първите места само на връстниците си от Чехия и Латвия . Всеки трети младеж пък е посочил, че е употребил високоградусови напитки 40 и повече пъти. Всеки пети се е напивал през изминалия месец (23% от момчетата и 18% от момичетата), съобщи Анина Чилева от Националния център за опазване на общественото здраве и анализи, основен изследовател за България към Националния център по обществено здраве.
От 2007 г. насам в страната нараства броят на момичетата вземащи наркотици. Ръстът за периода на проучването е 10-12%, което ни извежда над средното за Европа. Най-ниски нива на употреба има в Албания, Молдова, Норвегия и Румъния -по около 4-5% във всяка от тях.
Всеки четвърти- 26% или около 15-16 000 ученици у нас са употребявали психоактивни вещества. Всеки четвърти  е пробвал трева. 90% от пристрастените 26 000 българи към хероина пък са започнали с марихуана.  Канабисът продължава да е най-предпочитаният наркотик и е към него посяга всеки десети младеж Наблюдава се тенденция на увеличение на пушенето на канабис, въпреки че тенденцията за другите страни е точно обратната. . По този показател сме в челната десетка на класацията и попада във втората група по сериозност на засегнатите от употреба на канабис страни. България е на 3-то място при използването на наркотици извън канабиса. 


Българските тийнейджъри са шампиони по употреба на амфетамини  заедно с Унгария, Белгия и Лихтенщайн.Изпреварва ни само Монако.  В Европа средният процент на използването им е 3%, а у нас е 7%. Само през миналата година около 4500 ученици са вземали от „вълшебните " хапчета.  Същевременно относително нисък делът на приемащи успокоителни и сънотворни препарати. По този показател страната ни е в края на класацията с 3%, посочи Момчил Василев, директор на Националния фокусен център по наркотици и наркомании към Националния център по наркомании. 
По думите му най-големия проблем сред учениците в момента у  нас е алкохолът и съзнателното напиване, което се превръща в нещо като парти-култура, т.е. да се напиеш така, че да се види кой  ще се напие повече..

Челно място държат тийнейджйрите ни и по тютюнопушене. 66% от тях са пробвали цигари, всеки трети е припалвал през изминалия месец, а 39% са редовни пушачи. Момичета  пушат повече от момчетата  и докато в Европа тенденцията е за намаляване у нас употребата на цигари нараства.  По този показател държавата ни се нарежда в Европа след Латвия, Чехия, Хърватия и Естония.   

Според специалистите налагащият се извод от изследването, което цели да покаже какво е положението в момента, за да се вземат своевременни мерки е, че превенцията трябва да е насочена към учениците, но преди те да са навършили 15-16 години, тъй като след тази възраст е трудно да им се въздейства и ефект може и да няма

Няма коментари:

Публикуване на коментар