Translate

понеделник, 28 май 2012 г.

GOOGLE разработва система, която да се използва за издирване и информация за изчезнали деца през глобалната мрежа

Eвропейската комисия настоя телефон 116 000 за изчезнали деца да действа навсякъде в ЕС

От Фондация „Център Надя”,заявиха че работят активно за пускането на Горещата телефонна линия 116 000 в България. От неправителствената организация получават подкрепа от държавните институции в лицето на МВР, ДАЗД и Министерствотона правосъдието, Министерството на труда и социалната политика. От организацията съобщиха, че все още работят за осигуряването на средства за стабилното финансиране на телефонната линия. От там са кандидатствали за финансиране по специален гранд от Европейската комисия, но за стабилното развитие на линията може да стане единствено чрез публично частно партньорство, което ще гарантира стабилността на проекта и ангажимента на гражданското общество в България.  
Годишната издръжка е между 300 и 500 хиляди лева, за да функционира телефонната линия като бъде обслужвана минимум от 8 души оператори и подкрепящ екип от професионалисти, както и за информационни кампании.
В международен план „Missing children Europe” тази година оповести и партньорството си с GOOGLE за разработването на система, която да се използва за издирване на информация за изчезнали деца през глобалната мрежа. Отбелязването на деня на изчезналите деца тази година се включиха 17 държави от ЕС. 
Европейската комисия иска да бъде създадена трансгранична система за тревога, която да се използва при изчезване на дете в EС. Сега подобна на тази система действа в 8 страни - Белгия, Великобритания, Гърция, Германия, Люксембург, Португалия, Франция и Холандия.
В момента телефон 116 000 действа само в 11 от 27-те страни членки - Белгия, Дания, Гърция, Италия, Португалия, Полша, Румъния, Словакия, Франция, Унгария и Холандия. 
Над 2 милиона деца в света изчезват всяка година заради трафика на хора.
През 2011 година регистрираните  изчезнали деца в нашата страна са 44, а разрешените случаи са 49, тъй като има много стари нерешени случаи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар