Translate

сряда, 30 май 2012 г.

Хематолози от страната участваха в семинар посветни на диагностиката и лечението на неходжкинов лимфом и хронична лимфоцитна левкемия

Срещата на хематолозите от Северна България се състоя в Плевен, а Пловдив събра медицинските специалисти от Южна България - Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян, Казанлък


Целта бе хематолозите да се запознаят с новостите в диагностиката и превенцията на тези болести, както и промените в начина на отпускане на лекарствата от страна на НЗОК. Организатор на инициативата е Рош България.

„Благодарение на новите лекарства, ако тези заболявания се диагностицират рано и навреме, е възможно да се превърнат в хронични. Важно е, че вече съществува по-лесна и бърза процедура за отпускането им”, коментира  проф. Стефан Горанов, ръководител клиника по хематология към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. 
„С промяната в заплащането на лекарствата, се увеличава възможността съвременните стандарти в лечението да бъдат достъпни за всички подходящи за лечение болни, а не да са лимитирани от търговете в Министерство на здравеопазването”, коментира и доц. Николай Цветков от УМБАЛ „Г. Странски“-Плевен.
-----
С неходжкинови злокачествени лимфоми в света  са около 1 000 000 души.Те засягат по-често мъжете, във възрастта между 20 и 40 години. Основната проява на лимфомите са увеличените лимфни възли. Неслучайно тези заболявания се известни като „рак на лимфните възли”. Най-честите локализации на увеличени лимфни възли по повърхността на тялото са шия, надключечни ямки, мишници и слабини.
Неходжкиновите злокачествени лимфоми съставляват близо 4% от всички злокачествени заболявания, като честотата им е 14-19 заболели на 100 000 души годишно и непрекъснато нараства. В сравнение със 70-те години броят на заболелите е нарастнал с около 80%, ежегодното увеличение е с 3-4%. Тази тенденция се наблюдава и у нас.  
Хроничната лимфоцитна левкемия е най-честият вид левкемия при възрастните, като възлиза на 25-30% от всички случаи. Приблизително 3 от всеки 100 000 души се разболяват от нея, като по-голямата част от пациентите отново са мъже. Това раково заболяване се открива най-често при хората в напреднала възраст - между 65 и 70 години, а 70-80% от хората с тази диагноза са над 55-годишна възраст.
Болестта протича нехарактерно и често се диагностицира случайно. Поради тази причина приблизително 40-60% от пациентите нямат симптоми по време на поставянето на диагнозата. При пациентите със симптоми, те са както следва: увеличени неболезнени лимфни възли на шията, под мишниците, на корема и в слабините; често появяващи се упорити инфекции, които са свързани с лошо функционираща имунна система; загуба на тегло; треска; нощно изпотяване; анемия; прекомерна умора (дължаща се на намаления брой червени кръвни клетки); чувство за пълнота в корема (дължаща се обикновено на увеличения далак); признаци на кървене (напр. при миене на зъбите, при издухване на носа или намек за кръв в урината).


Няма коментари:

Публикуване на коментар