Translate

понеделник, 9 април 2012 г.

Български пациенти с онкологични заболявания ще могат да се възползват от лечение с най-съвременна апаратура в Турция


Координаторът на българо-турския проект д-р Румен Лазаров, завеждащ отделението по лъчелечение в "Токуда Болница София" съобщи, че оконкоболните им пациенти ще могат да се възползват от лечение с кибер и гама нож на турската верига лечебни заведения "Аджъбадем груп".
Сътрудничеството между двете болници ще бъде в областта на онкологията и по-специално на лъчелечението, основано на метода на радиохирургията.
Кибер и гама ножът са високоспециализирани методи от най-ново поколение за безкръвно лечение на туморни заболявания, при които се концентрира много висока доза лъчение в сравнително малко тъканни участъци за умъртвяване на тумора.
На Балканския полуостров единствено в Турция и в Гърция разполагат с кибер нож, като годишно в двете държави с тази апаратура успешно се лекуват по 400-500 пациенти, поясни д-р Лазаров.
По силата на споразумението между двете болници, лекарите в "Токуда" ще диагностицират, определят и изпращат пациентите с онкологични заболявания, подходящи за такъв тип лечение в турската болница, където ще се осъществява посрещане, настаняване и преводач на български език. Това са пациенти с доброкачествени и злокачествени тумори на мозъка, с карцином на простатата в
ранен стадий, както и с единични разсейки на белия и черния дроб.
Цената на лечението е 7000 евро, плащат се еднократно изцяло от пациента. За турските пациенти то също е в рамките на 6000 до 10 000 евро. Лечението на онкологичните заболявания в Турция е национален приоритет и затова държавата изцяло покрива лечението на пациентите, които са здравноосигурени, а за такива се смятат всички, които си плащат данъците.
„Ще направим всичко възможно да договорим с НЗОК средства за лечението на пациенти, които са одобрени от здравните власти за лечение в чужбина”, уточни д-р Лазаров.
Веригата лечебни заведения "Аджъбадем груп" е от 23 болници на територията на Турция, десет от които са в Истанбул, съобщи проф. Енис Йозер, ръководител на катедрата по радиоонкология и кибер нож в най-голямата болница от веригата, тази в квартал Маслак в Истанбул.
Той посочи, че 20% от всички лекувани пациенти са чужденци, като 30% от тях са от България. Всяка седмица по трима-четирима българи се лекуват в отделенията по радиотерапия и лъчелечение в някои от болниците "Аджъбадем".В останалите медицински направления, като кардиология и ортопедия, са доста повече.
Проф. Йозер обясни, че Гама-камарата лекува тумори само на мозъка, като достатъчна е една единствена процедура. От тази апаратура годишно в Турция се възползват 600 пациенти. С кибер ножа могат да се лекуват, както мозъчни тумори, така и карциноми в други органи на тялото. Най-успешно е лечението с кибер нож на тумори на белия дроб, черния дроб и панкреаса. При този метод е възможно да се наложат няколко последователни процедури в рамките на един до пет дни. Лекуваните с кибер ножа пациенти годишно са 2 500.
Процедурите са безкръвни и при тях няма странични ефекти, не се налага болничен престой. След операцията пациентът напуска болницата и веднага може да се върне към нормалния си начин на живот, обясни проф. Йозер и  уточни, че и при двата вида апаратура има ограничен обхват на лечение, като потенциалните пациенти трябва да отговарят на определени критерии.
По думите му 10-15% от всички онкологични случаи са подходящи за лечение с гама и кибер нож.
За записване на час за консултация и преценка за лечение с Кибер нож и Гама нож е необходимо предварително записване на час за лекар от отделението по Лъчетерапия и радиохирургия в Токуда на тел: 02/403 4900.

Няма коментари:

Публикуване на коментар