Translate

неделя, 8 април 2012 г.

Над една трета от инвеститорите не биха дошли пак


Германски шамар за бизнес климата в България
Едва 27% от германските инвеститори в България очакват подобрение на средата за бизнес тази година

Бизнес климатът, така както го виждат немските фирми, инвестирали в България, и българските фирми, които търгуват с Германия, определено застудява. Този извод направи главният управител на Германско-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Митко Василев, който представи резултатите от анкетата на камарата за бизнес климата в България през 2011 г. „За съжаление не мога да отрека, че въпреки някои добри тенденции като цяло резултатите са най-лошите к,   за последните няколко години", каза  още Василев.
Сривът на доверието
Над една трета (35%) от германските инвеститори в страната заявяват, че ако могат да върнат времето назад, не биха избрали отново България като страна за инвестиции. Преди година делът на тези компании е бил 21.5%, а две години по-рано само 7% от немските фирми в България са били недоволни, докато цели 93% от анкетираните са заявявали, че не биха избрали друго място, където да вложат парите си.
Увеличава се и делът на фирмите, които са на мнение, че икономическата ситуация в страната е неблагоприятна. Такава оценка през 2010 г. са дали 37% от анкетираните, а през 2011 г. те вече са 40%. Митко Василев не скри, че сред анкетираните преобладават вече песимистичните настроения, докато година по-рано в анкетата се е забелязвал повече оптимизъм.
Проблемите - стари и нерешени
Инвеститорите виждат проблеми в много области на икономиката, но най-много сред тях се открояват недостатъчно ефективната администрация, липсата на правна сигурност, липсата на адекватни мерки
срещу корупцията в страната и ниската прозрачност при обществените поръчки. Оценките за тези проблеми остават почти без промяна, откакто се провежда проучването - от 2005 г. досега, потвърди Василев.
Компаниите са сравнително недоволни и от коректността при плащанията, наличността на квалифицирана работна ръка, образователната и здравната система, както
и обществената инфраструктура. Въпреки целенасочени усилия на правителството в тази    насока повечето компании оценяват инфраструктурата като крайно незадоволителна, макар все пак да отбелязват минимално подобрение през последната година. Изненадващо, но  гордостта на управляващите -благоприятната данъчна система в България, също се оказва по-скоро мит, сочат данните. Едва 1% от компаниите й дават „отличен", а мнозинството - около 70%, я оценяват с „добър" и „среден".
И малко оптимизъм
Въпреки общата неудовлетвореност от бизнес средата в България по-позитивни са очакванията на фирмите за развитието на собствения им бизнес. Повечето от анкетираните очакват повишаване на оборота през 2012 г., а над една трета планират да направят и повече инвестиции. Добрата новина за трудовия пазар пък е, че едва 15% от фирмите планират съкращения на персонал, а 39% дори ще назначат още хора. Тези очаквания на компаниите като цяло са малко по-оптимистични от резултатите им по същите показатели през 2011 г.

Ани Коджаиванова
Daily "Капитал"


Няма коментари:

Публикуване на коментар