Translate

понеделник, 9 април 2012 г.

Стартира Националната кампания за мъжко здраве „Отиди на преглед”

Тя се осъществява съвместно от Българското урологично дружество и НСОПЛБ, с подкрепата на Българския червен кръст и фармацевтична компания ГлаксоСмитКлайн и е фокусирана върху заболяването доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) и цели мъжете над 50 г. да получат повече информация за заболяването, да се престрашат да се прегледат своевременно и да разберат, защо не трябва да се самолекуват, тъй като ДПХ се нарежда на четвърто място по честота при силния пол, след исхемичната болест на сърцето, повишения холестерол, хипертонията и захарния диабет.
Според специалистите всеки мъж над тази възраст трябва да обърне внимание на симптомите, причинени от увеличаване на простатата, нарастването и с напредването на възрастта е изключително често състояние, и да потърси помощта на лекар уролог.
В рамките на кампанията ще бъде проведено и проучване сред българските мъже, относно тяхната осведоменост по проблемите на болестите на простатата, отношението им към профилактичните прегледи и нагласата им към видовете лечение, а резултатите от него ще бъдат оповестени в края на септември т. г..
Медицинската статистика сочи, че средната честота на ДПХ в тази възрастова група над 60 г. е около 80% т. е. 8 от 10 мъже имат проблеми с простатната жлеза, което ще рече, че над 600 000 мъже могат да бъдат засегнати от заболяването.
По данни на НЗОК обаче само 15 % с ДПХ се лекуват. Под 3% са тези, които търсят лекарска консултация при първите симптоми-трудности при уриниране, а в 71% от случаите засегнати от ДПХ мъже са в активна или ранна пенсионна възраст над 60 г. Близо 60% отлагат прегледа повече от половин години след появата на смущенията, 39% изчакват и над 1 г., а 43% провеждат медикаментозна и фитотерапия, сочат данните от национално проучване.
В 54% от случаите мъжете потърсилите лекарска помощ са със средно изразена тежест на симптоматиката, но е голям и относителният дял на тежката симптоматика – 33%, съобщи проф. Петър Панчев, председател на Българското дружество по урология.
Нормално струята на урината е като бухалка, която може да строши тоалетната чиния, образно се изрази той и посъветва всеки, имащ проблеми с уринирането да се обърне към специалист, защото късното диагностициране изправя пациента пред огромни рискове, а лекарят – пред по-труден избор.
Острата задръжка на урината в пикочния мехур е едно от най-честите усложнения, което налага и хирургична интервенция. Това, както и не задържането, остатъчната урина и изливането и на капки води до инфекция на пикочните пътища и други усложнения.
По отношение на радикалните оперативни методи отворената хирургия си остава класически подход с отлични резултати, каза той. След нея се нареждат трансуретралната резакция и трансуретралната инцизия. Лазерните терапии, с които се постига коагулационна некроза, а така също термоаблациите и високоентензивните фокусирани ултразвукови технологии, познати като HIFU, които не са радикални методи и следва да се прилагат предпазливо от опитен специалист при строга преценка на рисковете и ползите и с оглед на отдалечените резултати, поясни проф.Панчев.
При над 2/3 от случаите т. е. над 70% от мъжете обаче се самолекуват с битови продукти и хранителни добавки, алармираха уролози и общопрактикуващи лекари на специална пресконференция.
Проблемът със самолечението наистина придобива огромни размери и е очевидно, че трябва да се търсят начини тази нагласа да бъде ограничавана, подчерта председателят на НСОПЛБ д-р Любомир Киров. Той каза, че хората трябва да имат в предвид, че проблемите с уринирането над 50 г. при мъжете не са нормална проява на напредване на възрастта, защото нормално е да уринират нормално. Напомни, че личните лекари у нас имат необходимата подготовка и готовност да проведат компетентен начален преглед на всички мъже, които се отнасят отговорно към собственото си здраве като акцентира, че лекарска консултация би трябвало да търсят не само мъжете над 60-годишна възраст, но и тези, които имат фамилна обремененост за доброкачествена простатна хиперплазия (ДХП) или рак на простатата, независимо от това на колко години са.
В рамките на „Отиди на преглед”ще се провеждат срещи със специалисти-уролози и с ОПЛ в цялата страна относно ДХП и нейната симптоматика. А на националната безплатна телефонна линия 0800 18 187 всеки работен ден между 9,30 и 11,30 часа желаещите могат да получат повече информация относно кампанията.

-----
Доброкачествената простатна хиперплазия  е прогресивно заболяване на простатната жлеза и се изразява в увеличаването й, което започва да притиска пикочния канал и създава неудобство при уриниране. Стесняването на уретрата и остатъчната урина в мехура причиняват оплаквания като честа и неотложна нужда от уриниране, чувство за непълно изпразване на пикочния мехур, слаба струя на урината. Усложненията, свързани с напредването на болестта са остро задържане на урината и необходимост от операция. Често самолечението облекчава симптомите, но не решава проблемът.


Няма коментари:

Публикуване на коментар