Translate

понеделник, 14 март 2011 г.

Проектът на Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето в България за 2011 -2015 г. на МЗ

и планът за прилагането й предвижда:
• Цигарите ще изчезнат от търговската мрежа през 2013 година и ще се продават само в специализирани магазини за тютюневи изделия. В тях ще може да се продава и алкохол.
• От 2013 г. се забраняват всички форми на пряка и непряка реклама на тютюневи изделия. Ще се забрани излагането на цигари или техни изображения в магазини и лавки.
• През 2012 г. ще се забрани производството на играчки, предмети, закуски и лакомства във формата на цигари или други тютюневи изделия. От 2012 г. ще е забранена и продажбата на цигари по интернет.
• Ще се търси и договорка с телевизионната и филмовата индустрия от 2013 г. кадрите с цигари и пушене във филми и предавания да се ограничат т. е. тютюнопушенето във филмите и предаванията ще се ограничи, но това ще важи само за българските филми. Преди и след излъчването на всяка продукция, в която се пуши, ще се въведе задължителна реклама против цигарите.
• Производителите на цигари ще отчитат разходите си за реклама и няма да спонсорират социални дейности като концерти и състезания. Ще им се забрани и да използват допълнителни съставки за подобряване на аромата и вкуса на цигарите.
• Още от тази година трябва да се променят и опаковките на цигарите и сегашните надписи "Пушенето убива" ще бъдат гарнирани с илюстрации за ефектите на цигарите върху организма, като например снимка на почернял бял дроб, жена с празна детска количка или крак на труп в морга.
• Курсове ще учат медицински специалисти на методи за отказване от пушенето. Такова обучение ще се включи и в програмата на студентите по медицина, дентална медицина и фармация. Кабинети за консултации за отказване от вредния навик ще се разкрият към болници, медицински центрове и др.
• През 2012 г. ще се изготви законодателството за въвеждане на пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Предвижда се тя да влезе в сила от следващата 2013 г.
Предстои одобрението на програмата от МС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар