Translate

понеделник, 14 март 2011 г.

Промяна заложена в новите правила за работа на спешната помощ ще облекчи лечението на пациентите

Правилата забраняват прехвърлянето на пациент от една линейка на друга, когато се превозва на дълго разстояние. Във филиалите на „Спешна помощ”, където има един медицински екип, ще се осигурява резервен от съседните центрове, който да покрива ново възникнали случаи, когато първият е зает.
Смяна на линейките вече ще се позволява единствено, ако има нужда от реанимобил с по-висока степен на оборудване или медицински екип с по-висока квалификация, което би се оказало от животоспасяващо значение за болния. В тези случаи смяната ще се осъществява по възможно най-бързия начин, без да се променя избрания най-кратък маршрут за транспортиране на пациента.

Новите правила, залегнали в инструкция на МЗ, за организацията на спешната помощ, предвиждат още линейката да откарват пострадалия до най-близката болница без значение на територията на коя област се намира. Досега пациентите се откарваха до най-близката болница на територията на съответната област. Тя обаче невинаги беше най-близкото лечебно заведение, в което могат да получат нужната помощ, твърдят от МЗ.
С пристигането на линейката при болния лекарите ще искат на място той да подписва декларация за т. нар. информирано съгласие. Ако той не е в състояние, тя ще се подписва от неговите близки. Сега това се прави в болниците.
В случай, че лечебното заведение, в което е откаран пациентът, не може да му окаже нужната помощ, поради липса на квалифициран персонал или апаратура, веднага трябва да се направи първична реанимация на болния и междувременно да се осъществи връзка с националния консултант по съответната медицинска специалност.
Според новите правила нито една болница няма право да откаже спешен случай. Ако това стане, ще й се наложи санкция до 20 000 лв., а лекарите работещи в болницата ще дават писмени обяснения.
В случай, че пациентът е докаран със собствен превоз в дадена болница, писмени обяснения ще се дължат само ако той подаде жалба.
Изпълнението на новите правила ще се следи от Регионалните здравни инспекции, които ще заработят на мястото на РИОКОЗ и районните центрове по здравеопазване от 1 април. Предвидени са и санкции при нарушения.
Мерките са временни, тъй като от МЗ подготвят концепция за цялостна промяна на Спешната помощ в страната.
В нея се предвижда, както създаването на нова организация на транспорта и медицинските грижи при животозастрашаващи състояния за хората, така и замяна на сегашните екипи от лекари и сестри с парамедици.
Част от новата концепция ще е изработването на нова карта за разпределение на територията, която обслужват спешните центрове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар