Translate

понеделник, 14 март 2011 г.

МЗ си „спести” пари за скъпоструващи онколекарства, в периода 2006/2009 г.,като ги „похарчи” за ремонти и чиновнически заплати

3-ма министри са заемали поста тогава в този период-проф. Радослав Гайдарски, д-р Евгений Желев и д-р Божидар Нанев

Одит на Сметната палата за периода 1 януари 2006 г. - 31 декември 2009 г. показва тежки и хронични проблеми в МЗ, при управление на средствата за лечение на онкологични заболявания, заяви председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров при представяне на изводите от доклада.
Установено е неефективно и неефикасно изразходване на средствата, предназначени за лечение на злокачествени заболявания, което е индикатор за сериозни проблеми в механизма за доставка и цялостната организация на дейността, свързана с предписване и получаване на лекарствата, е основният извод в одитния доклад.
Налице са множество случаи на забавяне и прекъсване на животоподдържащо и животоспасяващо лечение на пациента. Пренасочването на средствата за други нужди е било недопустимо на фона на хроничния дефицит на лекарства за скъпоструващи лечения, се констатира още в него.
За четири години средствата за скъпоструващи лечения са били коригирани 9 пъти, като 8 от тях са били в посока намаляване.
За периода от 2006 г. до края на 2009 г. средствата за скъпоструващи лекарства, по-голямата част от които за онкоболни, са намалени общо с 49 066 000 лв.т.е. насочени са за други разходи, а в същото време има недостиг на лекарства и листа на чакащи пациенти, твърдят одиторите.
Вместо да прави заявки за доставка на необходимите медикаменти, с парите МЗ е плащало заплати, обезщетения и капиталовите разходи на лечебните заведения за ремонти и закупуване на техника и оборудване се посочва в доклада на Сметната палата.
За 2009 г. са направени две намаления на средствата за централна доставка на лекарствени продукти - през септември и през декември, на обща стойност 18 млн. лв., въпреки че са натрупани задължения към фирми - доставчици на лекарства. Данните от одита показват, че през 2009 г. неразплатените средства към доставчици са били в размер на 31.4 млн. лв.
Проверките на Сметната палата за одитирания период показват, че със 765 хил. лв. от средствата за скъпоструващи лечения през 2006 г. са плащани обезщетения на здравни служители. През 2007 г. 8.6 млн. лв. са пренасочени за ремонти на болници, а през 2008 г. за заплати в МЗ са изразходвани 5 млн. лв.
Нарушения са констатирани и при възлагането на обществени поръчки. Многократно са обявявани и прекратявани обществени поръчки, което води до забавяне на сключване на договори с доставчиците и повишава риска да не могат да бъдат осигурени лекарства в необходимия срок, констатират те.
Според председателя на Сметната палата Валери Димитров Честите смени в ръководството на здравното министерство са довели и до липсата на информационна система за отпускането на скъпоструващи лекарства, каквато е трябвало да има още през 2005 г..
През 2008 г. МЗ сключва договор за изграждането на такава система, дори превежда авансово сумата от 2.145 млн. лв. на фирмата изпълнител-“Консорциум 2 Верео С&T”, която и до момента не работи, въпреки, че тя е трябвало да стартира през април 2009 г..
От Сметната палата уточниха, че фирмата е била коректна в работата си, а грешките са били от страна на министерството, което не е предвидило ключови моменти в техническото задание и не е поставило коректно исканията си.
Компанията е доставила хардуера и лицензите и сега МЗ трябва да доизгради системата или да се откаже от нея. В заданието чиновниците не са предвидили и нуждите на лечебните заведения, които лекуват онкоболните, от компютри, софтуер, специален рентген и специални принтери.
Предприети са действия по изграждане на централизирана информационна система, но продуктът не е интегриран в окончателен вариант, обучението на персонала е недостатъчно, не е обезпечен хардуер на работните места и няма ясна визия за внедряване на информационната система в бъдеще, сочат констатациите на одитния доклад.
Според експертите, изготвили одита, е наложителна промяна в механизма за изписване и снабдяване с лекарствени продукти.

Сметната палата е дала 12 препоръки на министъра на здравеопазването за повишаване на ефективността по управление на лекарствата за злокачествени заболявания, които трябва да бъдат изпълнени до края на май. Сред тях са актуализиране на вътрешните правила и регламентиране на реда за включването на пациенти в лечение при образувана "листа на чакащи" като този регламент да е валиден за всички лечебни заведения. "Ако някой си е позволил през годините средствата за скъпоструващо лечение да се пренасочат за заплати и капиталови разходи, той трябва да понесе отговорност", коментира вчера Теодора Захариева, председател на Български пациентски форум.
В отговор на въпрос какво би станало, ако препоръките и този път не се изпълнят, проф. Валери Димитров заяви, че Сметната палата е органът, който трябва да сигнализира за тези хронични лоши практики в МЗ, а държавните институции - парламент, Министерство на здравеопазване, трябва да работят за подобряване на дейността по управление на лекарствата.
Така от Сметната палата казаха „А“, като обявиха сериозните нарушения, които са констатирали. Сега е ред на институции като прокуратурата и инспектората към здравното министерство да кажат „Б“, като открият отговорните фактори за това разхищение. Само с решителни действия от страна на държавата всички – от големите нарушители до дребните сметкаджии - ще разберат, че злоупотребите на гърба на болните хора са абсолютно неприемливи. Ясно е, че порочни практики в здравеопазването винаги ще има, но е напълно възможно те да бъдат сведени до минимум.

Няма коментари:

Публикуване на коментар