Translate

понеделник, 14 март 2011 г.

На 10 март 2011 г. бе отбелязан за шести път Световния Бъбречен Ден

Cъбитие, подкрепяно всяка година от Международното Дружество по Нефрология (ISN) и Международната Федерация на Бъбречните Фондации (IFKF).
Целта на инициатива е повишаване вниманието не само от страна на широката общественост, но и от правителствените здравни администрации към бъбречните заболявания и най-вече към хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН).
В света над 1 065 000 души са на хемодиализно лечение, а 1 милион умират ежегодно от прогресията на бъбречните болести. Повече от 50% от тези пациенти са с диабет и артериална хипертония, но голяма част от тях дори не подозират, че са с нарушена бъбречна функция.
Тази година мотото на събитието е : „Пази бъбреците си, спаси сърцето си!", а акцентът е върху важната връзка между хроничната бъбречна болест и сърдечносъдовите болести и фактът, че хроничната бъбречна болест е значим рисков фактор за развиване на сърдечносъдова болест.
Ранното откриване на заболяването и редовната терапия са решаващи за предотвратяване на възникването и прогресията на бъбречните болести до хронична бъбречна недостатъчност.
41% от хората с диабет и артериална хипертония над 60-годишна възраст имат данни за хронично бъбречно заболяване. Статистиката показва също така, че около 90% от хората с хронични бъбречни заболявания не стигат до диализа или трансплантация, защото умират преждевременно от сърдечносъдови усложнения. Данните показват, че преждевременната смъртност при хората в напреднал стадий на хронични бъбречни заболявания е около пет-шест пъти по-висока, отколкото при останалите.

…………………….
Как да предпазим децата от бъбречни заболявания е основния мотив за скрининг в София, Добрич и Варна, сред 1584 деца в училищна възраст. При него не е използвана инвазивна методика. С ултразвук е извършен оглед на отделителната им система. С тест-ленти е изследвана урината им за 12 показателя и е измерен ръстът и коремната обиколка.
Всяко десето дете не ходи до тоалетна в училище, защото са мръсни и отблъскващи, и затова е с уголемен пикочен мехур Това показва проучването.
Децата задържат урината, а по този начин създават условия за инфектиране на уретерния тракт. 80 деца са с наднормено тегло като от тях 14% са във възрастовата граница 4-8 години. 81 деца са с протеинов белтък в урината. 186 деца са с повишено артериално налягане. 76 деца са с неафиширано бъбречно заболяване, 4 от изследваните деца - на 6, 10, 12 и 16 г, се оказва, че имат един бъбрек, 19 са с двоен бъбрек, 36 деца са с хидронефроза, а 154 деца са с изключително голям пикочен мехур.
Националният скрининг за хронични бъбречни заболявания в България, проведен от Българската Бъбречна Асоциация, такъв не е правен дори в Европа, се прави за първи път у нас, с подкрепата на Рош България.

………………………
Седем златни правила за да предпазим бъбреците си:
1. Бъдете активни. Движението спомага да се намали артериалното налягане и така се ограничава рискът от развитие на хронично бъбречно заболяване. Ходене, тичане или каране на колело, това е залегнало в концепцията „Движение за здрави бъбреци"
2. Редовно следете кръвната си захар. Повече от половината болни с диабет развиват и бъбречно увреждане. Необходимо е диабетиците редовно да изследват бъбречната си функция
3. Следете артериалното си налягане. Хипертонията може да увреди бъбреците, а при голяма част от болните тя е израз на увреждане на бъбреците. Нормалните стойности на артериалното налягане са 120/80л при нива от 129/89 се приема за прехипертония, което наляга промяна в начина на живот и диетични ограничение.При стойности от или над 140/90 е необходимо да обсъдите с доктора си поведението и необходимостта от лечение.
4. Хранете се здравословно и поддържайте оптимално тегло. Ограничете приема и на сол. Препоръчителното количество сол дневно е 5-5 гр или около 1 чаена лъжичка. Ограничете приема на готови храни, не добавяйте сол към храната. По-лесно ще контролирате приема на сол ако сами приготвяте храната си с пресни продукти.
5. Не пушете, тютюневият дим е рисков фактор за бъбречни увреждания.
6. Не злоупотребявайте с лекарства. Известно е, че някои широко рекламирани лекарства каквито са нестероидни противовъзпалителни медикаменти причиняват бъбречно заболяване
7. Периодично изследвайте урината си за наличие на белтъци в нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар