Translate

вторник, 12 октомври 2010 г.

Куче в семейството намалява рискът от затлъстяване при децата

И помага те да растат със здрави сърца. Едно от всеки десет семейства в Лондон, Бирмингам и Лейчестър има куче, предаде Би Би Си.
Децата, които растат в семейства с куче, не водят заседнал живот. Те прекарват с кучетата си много повече време с физическо натоварване от връстниците им без домашен любимец. А това води и до по-голямо натоварване на сърцето, така необходимо в ранна възраст и така липсващо при съвременното младо поколение, предразположено към заседнал живот пред компютъра и телевизора.
Лекари от университета „Сейнт Джордж" в Лондон са направили тези констатации, базирайки се на проучване сред 2000 възпитаници, между 9 и 10 години, на 78 начални училища в Англия, които се намират в централни градски части.
Проучването е измерило нивата на физическа активност при английски деца - например стъпките, които извървяват на ден или времето, отделено за физическа активност. Според лекарите не е ясно кое е предопределящото - дали по-активните семейства са склонни да вземат куче, или вече придобитият домашен любимец кара собствениците си да се откажат от заседналия начин на живот.
-Това е като въпроса за яйцето и кокошката. Може би и двата отговора са верни, коментира Кристофър Оуен, лектор по епидемиология в университета „Сейнт Джордж". Той е убеден, че кучето помага от ранна възраст невръстният му приятел да расте здрав, с нисък риск от диабет или сърдечно заболяване. В същото време обаче кучетата могат да бъдат и опасни за децата, защото те не разбират правилно езика на тялото на животните. Това пък установи направено в САЩ изследване.
Малките палавници смятат, че когато кучето се зъби, то им се усмихва и не чувстват заплахата, коментират специалистите от университета „Линкълн".
Те проучили поведението на децата и създали специално DVD, което препоръчват на всеки родител да покаже на децата си. В него се показват типични ситуации, в които куче може да ухапе дете, защото то го дразни несъзнателно. Например когато му предлага ръка с храна или опитва да го качи върху масата против волята на животното. Специалистите все пак подчертават, че кучетата рядко нападат деца, независимо как ги предизвикват те.

Няма коментари:

Публикуване на коментар