Translate

вторник, 12 октомври 2010 г.

Сексът е по-рядко явление заради лаптопа или мобилния телефон


Според проучване на Американския център за репродуктивна медицина в Кливланд, което бе оповестено преди дни, тези, които си лягат с компютър или телефон в ръка, правят секс по-рядко.

Резултатите от изследването показват, че 67% от мъжете и 64% от жените в САЩ не се разделят с тях дори и в леглото.
Алармата на мобилния телефон, често заменя часовникът, на нощното шкафче, за човека.
Джиесемът обаче излъчва непрекъснато дори и нощем, защото неспирно търси базовата станция. При по-чувствителни хора това може да се отрази на качеството на съня, според доц. Мишел Израел, член на Международния съветнически комитет към Световната здравна организация.
В никакъв случай мобилния телефон не бива да се слага близо до леглото на дете. Телефонът не е мощен излъчвател. Но независимо от това едва на разстояние 10 см. от апарата електромагнитното поле е нула. Най-голямо е лъчението в момента на набирането или на приемането на разговора. Добре е в този момент да се държи по-далече от главата или да се ползва хендсфри, твърди той.
Дневно разговорите по мобилен телефон не трябва да надвишават 60 минути, а между тях да има и паузи, за да може телефонът да изстине, съветва доц. Израел.
Не само мобилен телефон, на и никакъв електромагнитен излъчвател не бива да се носи близо до гениталиите, тъй като лъчението се абсорбира по-активно от органи с различно кръвоснабдяване спрямо съседните органи и тъкани, като тестисите, пикочния мехур, очите, яйчниците.
Няма данни за настъпили увреждания. Мит е, че може да доведе до безплодие, защото полето не е толкова силно, твърди още той.
Той съветва още мобилния телефон да се държи близо до сърцето, при хора с кардио- стимулатори. Джиесемът има нискочестотна модулация, която може да влезе в резонанс с честотите на пейсмейкъра. 
Според унгарски изследователи обаче, носенето на мобилен телефон на кръста или в джоба намалява количеството на сперматозоидите и променя състава на спермата. Теоретично това наистина е възможно, ако се отчете отделяната от телефона топлина. Мъжете използвайки хендс-фри, често оставят своите телефони в джобовете си, с което разстоянието става перфектно за нанасяне на вредни ефекти върху тестисите.
И според Агарвал, ръководител на проучването и директор на центъра за репродуктивна медицина в клиниката в Кливланд – САЩ, възможно е радиацията от клетъчните телефони да засяга половите жлези посредством термален ефект, който да причинява повишаване на температурата в тестисите, което да води до увреждане на спермата.
Предишно проучване на екипа му показва, че мъжете, използващи клетъчните си телефони над 4 часа дневно, имат значително по-малък брой сперматозоиди.
Особено нежелателно е мъжете да поставят лаптоп в скута си, защото така се повишава температурата на скротума и това може да намали производството на сперма, предупреждават учени.
Има и друга опасност от ползване на преносим компютър. Хората, които работят с лаптоп върху коленете, по-добре да променят навика си, защото така може да увредят кожата си. Швейцарски лекари установиха, че от продължителното затопляне кожата може да промени цвета си, да стане на петна като гъба и да се появят обриви. Студентка по право в американския щат Вирджиния установява, че кожата на единия й крак е променил цвета си неравномерно. Под микроскоп кожата на момичето изглеждала като изгорена след продължително излагане на слънце.
Лекуващата я лекарка била силно озадачена, каква може да е причината, докато студентката не й съобщила, че работи по 6 часа на ден с лаптопа в скута си. Оказало се, че компютърът й отдолу се загрявал до температура от 52 градуса.
Подобен случай наскоро е регистриран и в Швейцария. 12-годишно момче е потърсило лекарска помощ, след като кожата на лявото му бедро станала цялата на петна.
То съобщило, че играело на компютърни игри по няколко часа на ден в продължение на месеци. Детето е усетило, че лаптопът се загрява от лявата страна, но продължило да играе, без да сменя позата си, разказват лекари в статия в швейцарското списание „Педиатрикс".
В медицински доклад, отпреди няколко години се съобщава, че мъже, които слагат лаптопите върху коленете си при работа, имат повишена температура -в скротума. Ако това продължава по-дълго време, има вероятност за безплодие. Все още обаче лекарите не са установили пряка връзка между него и погрешното използването на лаптоп, уточнява АП.
Големите производители на компютри като „Епъл", „Хюлет пакард" и „Дел" предупреждават в инструкциите си лаптопът да не се слага в скута за продължително време заради риск от изгаряне.
Швейцарските лекари съветват винаги да слагате топлоизолираща подложка на краката си, ако ще ползвате лаптопа в тази поза. Разбира се, най-лесният начин, ако сте на летище или в парка, е да сложите компютърната чанта на коленете и отгоре да поставите лаптопа.

СЪВЕТИ:
·        Ако работата ви налага да говорите често по мобилния, купете си качествено хендсфри.
·        Носете телефона възможно по-далече от главата, сърцето и гениталиите - например в чанта.
·        За да избегнете безсънието и главоболието, особено ако сте изложени на стрес всеки ден, не дръжте телефона много близко до възглавницата.
·        Избягвайте да телефонирате, когато връзката е лоша. Колкото по-добра е комуникацията с базовата станция, толкова по-ниско е лъчението и обратно.
·        Купувайте си само изправни апарати от оторизираните магазини. По пазарите се продават телефони ментета, които може да са с по-високо лъчение, защото никой не ги изследва.
ФАКТИ:
1. Предупредителен подход се прилага в много страни в ЕС, Израел, Канада и Австралия. В техните закони има специални изисквания за задължителна информация към мобилните апарати - да има листовки с нивото на излъчване за конкретния модел (т.нар. SAR стойности), да има печат със знак, че уредът е източник на електромагнитни лъчения.
2. Във Великобритания има забрана за реклама на джиесеми и промоции с участието на деца.
3. Никой не знае какво излъчват телефоните ментета, които се продават по пазарите у нас, защото никой не ги изследва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар